logo

Persoanele cu dizabilități nu cunosc în mare parte ce este sistemul mixt de vot, Keystone


https://www.ipn.md/index.php/ro/persoanele-cu-dizabilitati-nu-cunosc-in-mare-parte-ce-este-7967_1047492.html

Persoanele cu dizabilități din Moldova nu cunosc în mare parte ce este sistemul electoral mixt, cum se votează și pe cine aleg în cadrul acestuia. Sunt constatări ale unor chestionare realizate în cadrul proiectului „Vot informat și asumat”, implementat de Keystone Moldova, cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Cojocaru, coordonatoare de proiect, a menționat că, în cadrul a mai multe ateliere de informare, specialiștii le-au vorbit persoanelor cu dizabilități, dar și persoanelor de suport despre drepturile electorale, sistemul mixt, procedurile de vot, dar și despre accesibilizarea secțiilor de votare. De asemenea, s-a abordat tematica platformelor electorale și cum pot fi acestea analizate din perspectiva dizabilității, cum pot fi influențați actorii politici să includă în platformele electorale subiecte de interes pentru persoanele cu dizabilități, dar și cum pot fi sesizate încălcările dreptului la vot.

Au fost informate peste 2000 de persoane în 50 de comunități din zece raioane ale țării și în șase centre de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din subordinea Agenției Naționale de Asistență Socială. Potrivit coordonatoarei de proiect, după aceste sesiuni de informare, prezența la vot la parlamentare a persoanelor cu dizabilități, față de participarea la alegerile prezidențiale din 2016, a crescut.

53% dintre beneficiari au spus că nu au mai participat până acum la ședințe de informare despre alegeri. 97% au declarat că sunt foarte sau mai degrabă satisfăcuți de sesiunile de informare, iar 96% au apreciat atelierele ca fiind necesare și binevenite pentru comunitățile de unde provin.

Potrivit Ecaterinei Golovatîi, specialist pentru dezinstituționalizare, persoanele cu dizabilități nu cunoșteau că secțiile de votare trebuie să fie accesibile pentru ei. Și că decizia de a vota, chiar și locul unde să voteze, le aparține. În cadrul atelierelor a fost simulat un exercițiu de vot, pentru o înțelegere mai bună a procesului. „Erau cazuri când persoanele nu știau ce să facă. Sperăm că anume dificultățile observate vor fi luate în considerație de cei care vor informa mai aprofundat persoanele cu dizabilități și persoanele de suport”, a spus Ecaterina Golovatîi.

Proiectul este implementat în perioada decembrie 2018-aprilie 2019.