logo

Perioada de raportare a pierderilor de către agenţii economici ar putea să fie extinsă


https://www.ipn.md/index.php/ro/perioada-de-raportare-a-pierderilor-de-catre-agentii-economici-ar-7966_1025147.html

Termenul de raportare a pierderilor rezultate din activitatea de întreprinzător urmează a fi majorat, de la 3 la 7 ani, cu excluderea eşalonării acestora în părţi egale. Prevederile se conţin într-un proiect de modificarea şi completarea a unor acte legislative în vigoare, expus consultărilor publice, şi care rezultă din obiectivele politicii fiscale pe 2016, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Finanţelor, majorarea termenului de raportare a pierderilor vine în susţinerea agenţilor economici în ceea ce priveşte recuperarea investiţiilor, fapt ce se va reflecta pozitiv asupra rezultatelor activităţii financiar-economice a acestora, inclusiv a producătorilor agricoli. Totodată, se propune ca veniturile obţinute ca recompense, remuneraţii şi indemnizaţii de către membrii consiliilor societăţilor şi ai comisiilor de cenzori să fie considerate de către patroni drept salariu, din care va fi reţinut impozitul pe venit conform normelor general stabilite.

Proiectul documentului de politică fiscală prevede posibilitatea restituirii TVA, taxei vamale şi accizelor doar în contul stingerii datoriilor subiectului impunerii/plătitorului vamal, care dispune de decizie de restituire a TVA, accize, a drepturilor de import sau a viitoarelor obligaţii faţă de bugetul public naţional a acestuia).

Restituirea TVA, taxei vamale şi accizelor în contul stingerii datoriilor creditorilor, inclusiv persoanelor juridice şi fizice cesionari ai subiectului impunerii va fi interzisă. Această măsură urmează să asigure bugetul public naţional cu lichidităţi curente (imediate) şi va exclude aplicarea unor mecanisme abuzive din partea contribuabililor prin cesiunea creanţelor faţă de bugetul public naţional către creditori şi va îmbunătăţi gestionarea managementului finanţelor publice.

Ministerul Finanţelor menţionează că în prezent, creditorii subiectului impunerii pot beneficia de suma TVA, taxei vamale şi accizelor acceptate spre restituire în contul stingerii datoriilor sale faţă de bugetul public naţional sau a viitoarelor obligaţii faţă de bugetul public naţional, inclusiv în contul stingerii obligaţiilor vamale administrate de organul vamal. Acest mecanism preferenţial de restituire a TVA, taxei vamale şi accizelor pentru creditorii subiectului impunerii exclude transferarea propriu-zisă a mijloacelor băneşti în bugetul public naţional şi, respectiv, imposibilitatea restituirii TVA, taxei vamale şi accizelor în contul bancar al agentului economic în termenii stabiliţi (45 de zile), din lipsa unui flux constant de lichidităţi curente în bugetul public naţional.