logo

Percheziții în Găgăuzia la adjuncții Evgheniei Guțul. Ce se știe despre acest caz?


https://www.ipn.md/index.php/ro/obyski-v-gagauzii-u-pomoshchnikov-evgenii-gutsul-chto-ob-7965_1108440.html

În Găgăuzia, pe 25 octombrie, au fost efectuate percheziții la doi dintre adjuncții guvernatoarei Evghenia Guțul, Victor Petrov și Iurii Kuznețov. Perchezițiile au loc în cadrul unui dosar privind acte ilegale de corupție la alegerile care au avut loc pe 20 octombrie, relatează corespondentul IPN în autonomie.

Despre faptul că perchezițiile au avut loc la Petrov și Kuznețov a anunțat bașcana Evghenia Guțul și consilierul ei Mihail Vlah.

Ambii au legat perchezițiile de alegeri și le-au prezentat ca „presiune fără precedent asupra găgăuzilor”.

Vlah a declarat că perchezițiile sunt „o ripostă pentru referendum”. Duminica trecută, aproximativ 95% dintre locuitorii Găgăuziei care au votat, s-au pronunțat „împotriva” aderării țării la UE.

Dimineața zilei de 25 octombrie, Centrul Național Anticorupție a confirmat că în mai multe raioane din Moldova au loc percheziții.

Scopul perchezițiilor, conform CNA, este „documentarea actelor ilegale de corupție la alegeri și finanțarea ilegală a partidelor politice, comise de persoane în interesul unui grup infracțional organizat”.

Locuitorii din diferite localități din Găgăuzia, care primesc alocații din Rusia prin cardurile Promsvyazbank, au declarat corespondentului IPN că ar fi primit apeluri telefonice în care li se explică „cum să acționeze dacă vin organele de drept”.

Joi, 24 octombrie, șeful poliției moldovenești, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că forțele de ordine au descoperit o schemă de cumpărare a voturilor în valoare de 39 de milioane de dolari, desfășurată în perioada septembrie-octombrie 2024, fapt confirmat de 1,4 milioane de notificări SMS de la Promsvyazbank din Rusia.

Cernăuțeanu presupune că banii au fost cel mai probabil primiți de beneficiari în numerar.

La mijlocul lunii octombrie a acestui an, Evghenia Guțul, primul ei adjunct Ilia Uzun și Iurii Kuznețov au fost incluși pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene pentru „tentative de destabilizare a situației din Moldova”.

Victor Petrov a fost inclus pe lista de sancțiuni încă din aprilie 2023.