logo

Pentru soluționarea conflictului transnistrean, Moldova are nevoie de o nouă abordare, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-solutionarea-conflictului-transnistrean-moldova-are-nevoie-de-o-noua-abor-7978_1035699.html

Pentru a putea canaliza procesul de pacificare, Republica Moldova are nevoie de o nouă abordare, de noi oameni și de noi subiecți ai formatului 5+2. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Referindu-se la formatul de negocieri 5+2, colonelul în rezervă al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Popescu, a menționat că Republica Moldova nu mai trebuie să meargă pe același făgaș ca și până acum pentru că acesta nu dă rezultate. „Oricare ședință, care are loc cu întârziere, a Comisiei Unificate de Control, oricare încercare a părților de a aborda o problemă eșuează”, a spus Alexandru Popescu.

În opinia lui, unul dintre membrii acestui format, Federația Rusă, este absolut părtinitoare părții transnistrene, se comportă deschis întru susținerea ideilor destructive și caracterului separatist.

Totodată, colonelul în rezervă susține că ceea ce face administrația din regiunea transnistreană o face cu scop de a provoca autoritățile Republicii Moldova la acțiuni în forță pentru a putea riposta cu aceeași monedă, ceea ce i-ar permite ulterior să rupă pace fragilă care există în regiune.

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, spune că problema transnistreană poate fi rezolvată doar de autoritățile cu putere statală ale Republicii Moldova pentru că acesta nu este un conflict interstatal. De asemenea, Teodor Cîrnaț se întreabă dacă acordul de pace semnat în anul 1992 cu Federația Rusă mai este valabil. „Acest acord în care este prevăzut că Comisia Unificată de Control va interveni de fiecare dată dacă părțile nu vor respecta libertatea mărfurilor, libertatea civililor și libertatea circulației. Noi vedem de fiecare dată că o parte, vorbesc de separatiștii din stânga Nistrului, flagrant au încălcat acordul din 1992”, a declarat Teodor Cîrnaț.