Pentru Găgăuzia este important sprijinul extern, atât din partea Uniunii Europene, cât şi din partea Federaţiei Ruse şi a Turciei, susţine candidatul la funcţia de başcan, Nicolae Dudoglo. Concurentul electoral a declarat pentru IPN că, în ceea ce ţine de relaţia cu autorităţile centrale de la Chişinău, aceasta este foarte bună şi trebuie menţinută, pentru că doar aşa regiunea va avea posibilitatea să se dezvolte în continuare şi să fie păstrată pacea.
Nicolae Dudoglo a menţionat că astăzi toţi concurenţii electorali înţeleg că unul dintre candidaţi nu duce o luptă onestă, aruncând cu noroi în oponenţii săi, folosind elemente care nu sunt de acceptat pentru alegerile başcanului. Acesta a mai spus că toţi respectă partenerii din Federaţia Rusă, dar nu este clar de ce ei se implică atât de mult în susţinerea unui singur candidat. Nicolae Dudoglo a mai spus că oamenii trebuie să înţeleagă că dincolo de politică rămân problemele social-economice şi nimeni străin nu va veni să le soluţioneze.
Potrivit concurentului electoral, conducerea regiunii nu trebuie să aibă coloratură politică, indiferent de cine este la putere. E nevoie de a modifica modelul conducerii Găgăuziei, în aşa fel încât Comitetul Executiv să devină unul profesionist, iar başcanul să-şi selecteze echipa în baza unui concurs, din reprezentanţi ai diferitor echipe politice.
Nicolae Dudoglo a mai spus că în prezent se pregăteşte un concept pentru deschiderea Băncii Populare a Găgăuziei, care va oferi posibilitatea creditării suplimentare a gospodăriilor agricole şi a businessului mic şi mijlociu. Totodată, la Ceadîr-Lunga a fost deschis un incubator de afaceri pentru a pregăti tineretul. Ca urmare a acestor măsuri, urmează a fi create mai bine 5 mii de locuri de muncă. La fel, urmează a fi deschis un fond de caritate, din care vor fi susţinute persoanele care au nevoie de tratament şi intervenţii costisitoare.
Alegerile vor avea loc pe 22 martie. După retragerea a doi candidaţi, în cursa pentru funcţia de başcan au rămas Valerii Ianioglo, Ruslan Garbalî, Nicolae Dudoglo, Irina Vlah, Oleg Garizan, Alexandru Stoianoglo, Serghei Cernev, Dumitru Croitor, Ilia Anastasov şi Leonid Dobrov.