logo

Pentru domeniul sănătate publică 2022 a fost în continuare un an de pandemie, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-domeniul-sanatate-publica-2022-a-fost-in-continuare-7967_1094392.html

Pentru domeniul sănătate publică anul 2022 a fost în continuare un an de pandemie. Deși vaccinarea și imunitatea colectivă au diminuat amploarea valurilor pandemice, populația încă se află în faza de răspuns pandemic, a declarat pentru IPN expertul internațional în sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Partea pozitivă a anului care trece ține de extinderea continuă a accesului la servicii medicale și la medicamente. Au fost incluse mai multe medicamente noi în lista celor compensate și au continuat investițiile în echipamente și infrastructură, acțiuni începute în pandemie.

Pe partea de politici, menționează expertul, ar fi fost bine să se vadă cel puțin pe hârtie niște strategii privind calitatea serviciilor medicale, accesul uniform la servicii de înaltă performanță, precum și acoperirea costurilor acestor servicii.

În anul 2022 toate plățile pentru polița de sănătate au fost pe umerii angajatului. „Deci, 9% din salariu sunt plătite pentru asigurare medicală. Este o cifră destul de mare și este comparabilă cu țările dezvoltate, dar calitatea serviciilor și accesul la servicii medicale performante este net inferior în Moldova”, menționează Ala Tocarciuc. În opinia sa, ce cer soluții la întrebarea: Cine acoperă costurile? Astăzi există o contradicție majoră pe aceasta dimensiune, deoarece oamenii plătesc și polița și tot ei achită multe din servicii medicale în clinici private.

În 2022 sistemul de sănătate a continuat să-i trateze pe cei bolnavi exclusiv. Or, ocrotirea sănătății înseamnă și prevenirea bolilor, iar aici tot se cere o schimbare de paradigmă, crede Ala Tocarciuc.

Și poate cel mai important aspect, mai spune expertul, este că oamenii care lucrează în sistemul de sănătate au nevoie de salarii decente, echilibru între orele de lucru și viață, respect și un pic mai multa atenție. Asta, pentru că și un spital ultra performant nu va putea funcționa fără medici și asistente medicale.

Potrivit Alei Tocarciuc, pe partea de inovații Republica Moldova mai are multe de făcut, dar consideră ca investiția în oameni în cazul Moldovei este mai importantă decât investiția în inovații.