logo

Pentru contracararea fenomenului propagandei este necesară o nouă lege a presei, jurnaliști


https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-contracararea-fenomenului-propagandei-este-necesara-o-noua-lege-7978_1087861.html

Reprezentanții instituțiilor de media salută decizia guvernării de a adopta o lege care ar veni să contracareze fenomenul propagandei și al știrilor false. Jurnaliștii spun că în contextul prezenței în spațiul mediatic din Republica Moldova a multitudinii de posturi TV retransmise din Federația Rusă, o reglementare strictă a acestora este binevenită. Directorul executiv al Asociației Presei Independente spune să instituțiile media sunt obligate să asigure pluralismul de opinii și să prezinte publicului realitatea fără retuș, notează IPN.

Reprezentanții ong-urilor de media spun că în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și al avalanșei de informații la acest subiect, consumatorii de media din Republica Moldova trebuie să se informeze din mai multe surse și să evite informațiile manipulatorii.

„Republica Moldova a fost și rămâne ținta propagandei străine, în special, a propagandei pro-Kremlin prin instituțiile media, foarte multe la număr, care sunt retransmise aici. Este important în această perioadă de criză să diseminăm grâul de neghină, să alegem informația credibilă, echilibrată, de cea propagandistică. Din păcate, consumatorii de media din țara noastră sunt dublu oropsiți, pe de o parte, sunt victime ale propagandei rusești, pe de altă parte, avem holdinguri mediatice care ele însele sunt producătoare de fake-news-uri. Cetățenii trebuie să se informeze din mai multe surse, capacitatea de analiză este vitală”, a spus directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Jurnaliștii spun că o lege antipropagandă este binevenită în Republica Moldova și ar asigura eliminarea fake-news-urilor din spațiul mediatic. Totuși, pentru curățarea mediului online de site-uri de propagandă, menite să distorsioneze realitatea, este necesară reactualizarea Legii presei din Republica Moldova.

„În prezent, în Legea presei, care este din 1994, nu există noțiunea de presă online. Ca să avem o lege de apărare a spațiului mediatic, trebuie să avem o nouă lege a presei, trebuie să fie aprobată legea accesului la informație, care stă la Parlament. Este extrem de importantă și educația mediatică. Din 2017 avem cursuri opționale de educație mediatică la toate treptele școlare, primară, gimnazială, liceală, avem peste 11 mii de copii care au ales să fie instruiți să-și dobândească abilitățile de gândire critică”, a spus jurnalista Oxana Iuteș.

Recent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că majoritatea PAS a pregătit deja draftul unui proiect de lege menit să combată fenomenul propagandei și al știrilor false în Republica Moldova. Documentul va reglementa, inclusiv, spațiul online și va veni cu sancțiuni graduale pentru instituțiile media care admit abateri de la normă.