Pentru atenuarea riscurilor naturale în 2009 va fi creat Centrul de Competenţă şi Asistenţă în Atenuarea Riscurilor Naturale
https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-atenuarea-riscurilor-naturale-in-2009-va-fi-creat-centrul-7966_971656.html
Specialiştii din domeniul agriculturii, economiei şi ecologiei speră să creze în decursul anului 2009 un Centrul de Competenţă şi Asistenţă în Atenuarea Riscurilor Naturale. Opii în acest sens au fost formulate în cadrul seminarului „Fortificarea instituţională a sistemului de reducere a riscurilor naturale”, transmite Info-Prim Neo.
Consultantul Business Consulting Institute (BCI), Victor Moroz, a precizat că centrul va avea drept scop consoldirea şi fortificarea cadrului instituţional pentru atenuarea riscurilor naturale. Conform expertului, în R. Moldova există multe instituţii care se ocupă de problemele atenuării riscurilor naturale, însă coordonarea activităţii acestora este insuficientă, fapt pentru este nevoie de a fi creat Centrul respectiv.
„Această instituţie, care va fi organizată pe lângă aparatul Guvernului, cu statut de structură neguvernamentală, va acord asistenţă autorităţilor şi populaţiei în domeniul atenuării riscurilor. Centrul se va ocupa de analiza situaţiei în domeniul riscurilor naturale, evaluarea investiţiilor necesare, cu competenţe în transfer tehnologic şi informare în masă, precizează Victor Moroz.
Iniţiativa de creare a Centrului de Competenţă şi Asistenţă în Atenuarea Riscurilor Naturale va fi înaintată spre aprobare Guvernului în cadrul proiectului de Strategie naţională de atenuare a riscurilor naturale şi de schimbare a climei.
Potrivit consultantului BCI, obiectivul Strategiei constă în reducerea vulnerabilităţii R. Moldova faţă de riscurile naturale şi minimizarea pierderilor umane, de resurse naturale, economice şi financiare cauzate de calamităţile naturale şi factorii antropici. Proiectul ia în calcul, atât posibilităţile de prevenire, cât şi de sporire a rezistenţei, de atenuare a consecinţelor prin pârghii tehnologice şi tehnici moderne, mecanisme economice şi legislative, modificări instituţionale şi de infrastructură.
Proiectul Strategiei naţionale de atenuare a riscurilor naturale şi de schimbare a climei va fi înaintat spre examinare Guvernului la finele lunii septembrie. Proiectul, care presupune un buget de 300 mln lei anual, a fost lansat, la 14 august, pentru discuţii publice. Dezbaterile sunt organizate de Business Consulting Institute în cadrul proiectului susţinut financiar de Banca Mondială.