Pentru anticipate vor fi tipărite cu 56 mii buletine de vot mai mult decât la 5 aprilie
https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-anticipate-vor-fi-tiparite-cu-56-mii-buletine-de-7967_976796.html
Pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie Comisia Electorală Centrală (CEC) va tipări cu aproximativ 56 mii buletine de vot mai multe decât pentru alegerile din 5 aprilie. Despre aceasta a anunţat miercuri, 22 iulie, preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu în cadrul unui briefing, transmite Info-Prim Neo.
Cifra (56 mii), care deocamdată este preliminară, reprezintă numărul aproximativ al persoanelor care au împlinit, în perioada dintre cele două scrutine, vârsta de 18 ani, care le permite să voteze.
Joi, 23 iulie este ultima zi în care alegătorii pot verifica şi solicita operarea de modificări în listele electorale, atât în regim on-line, cât şi la birourile secţiilor de votare. Până acum, doar prin intermediul serviciului on-line de pe pagina web oficială a Primăriei www.chisinau.md, valabil doar pentru locuitorii capitalei, au fost înregistrate peste 3200 de solicitări privind rectificarea listelor electorale.
În total, vor fi tipărite 2 683 553 buletine de vot, dintre care 2 000 840 în română. Celelalte în limba rusă. Acest lucru se va face până la 25 iulie, inclusiv. Buletinele vor fi expediate birourilor electorale ale secţiilor de votare în ajunul alegerilor, adică la 28 iulie.
Şi numărul secţiilor de votare deschise va fi mai mare cu 9 mai mare faţă de alegerile din primăvară. Alegătorii din ţară vor fi repartizaţi în 1987 secţii de vot. Organizarea şi desfăşurarea alegerilor anticipate va fi asigurată de circa 20 mii de funcţionari electorali.
În ziua alegerilor, cu ajutorul unui sistem informaţional utilizat şi la alegerile din 5 aprilie CEC va face publice din 3 în 3 ore date privind prezenţa alegătorilor la urne. Aceste informaţii vor fi transmise de operatori de la fiecare circumscripţie electorală şi vor fi totalizate la orele 9.45, 12.45, 15.45, 18.45 şi 21.45. Pentru cei care nu vor putea urmări informaţiile la televizor, acestea vor fi afişate şi pe site-ul oficial al CEC din oră în oră, dar cu ceva întârziere.
Până acum CEC a acreditat 122 de observatori internaţionali şi 2374 naţionali din partea diferitor organizaţii nonguvernamentale şi misiuni diplomatice. Cei interesaţi mai pot depune cereri în acest sens până la 24 iulie.
De asemenea, pentru aceste alegeri Comisia a operat modificări în Codul electoral, astfel încât pragul de accedere în Parlament a fost redus de la 6% la 5%, iar rata de participare a alegătorilor – de la 50%+1 alegător, la o treime.
În premieră pentru Republica Moldova, alegerile se vor desfăşura într-o zi de miercuri. Alegătorii sunt aşteptaţi la urne între ora 7.00 şi 21.00.