logo

Pentru acordarea celor 100 mln UE din nou a pus geopolitica pe primul loc, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-acordarea-celor-100-mln-ue-din-nou-a-pus-geopolitica-pe-primul-loc-opinie-7978_1038422.html

Pentru acordarea celor 100 de milioane de euro Republicii Moldova, Uniunea Europeană din nou a pus geopolitica pe primul loc. Totodată, acest ajutor este o pârghie de influență asupra puterii de la Chișinău. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul Ernest Vardanean consideră că, în ceea ce privește promisiunea Uniunii Europene de a acorda Moldovei 100 de milioane de euro, pe primul loc din nou a fost plasată geopolitica întrucât în anul 2018 vor avea loc alegeri parlamentare și Comisia Europeană a hotărât să lucreze cu Republica Moldova ad-hoc pentru a nu oferi ași forțelor anti-europene. „Eu nu pot înțelege ce s-a întâmplat în Republica Moldova timp de patru ani încât brusc sistemul electoral mixt, ca principalul factor deranjant al europenilor, a trecut pe locul doi și pe primul loc au fost scoase oarecare succese în lupta cu corupția, etc.”, spune politologul.
 
Jurnalistul Valerii Demidețchii este de părere că aceste 100 de milioane de euro constituie o pârghie de influență asupra puterii din Moldova. Potrivit lui, dacă guvernarea va continua să nu facă nimic pentru dezvoltarea statului și să meargă în lume să ceară bani, atunci acest lucru nu va duce la nimic bun.

Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, a afirmat că în luna februarie anul viitor în Republica Moldova va veni o misiune a Uniunii Europene care va aprecia progresul implementării reformelor de către Guvernul de la Chișinău și după rezultatele acestei aprecieri va decide să acorde sau nu banii. „Cred că în cadrul Uniunii Europene s-a schimbat percepția față de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Anterior, într-adevăr se acordau bani și Moldova era istoria de succes”, spune Vlad Kulminski.