logo

Pentru a schimba justiția trebuie să se înceapă cu puțin și să se ducă la capăt, declarație


https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-a-schimba-justitia-trebuie-sa-se-inceapa-cu-7978_1080426.html

Pentru a schimba lucrurile spre bine în sistemul de justiție din Republica Moldova, trebuie să se înceapă cu puținul, dar să se ducă lucrurile până la capăt, iar aici își are rolul și politicul. Influența politicului ar trebui redusă strict la procesul legislativ, la calitatea legilor, nu și la tot ce înseamnă promovare, evaluare a magistraților.

„Să nu avem senzația că noi, ca justițiabili sau ca beneficiari ai justiției, avem o justiție de buzunar. Categoric trebuie să avem o delimitare strictă între politic și justiție”. Declarațiile au fost făcute de membra Comitetului ONU împotriva torturii, Ana Racu, într-un interviu pentru IPN.

Potrivit expertei, frecvent sondajele arată imixtiunea politicului în justiție, „iar această imixtiune i-a făcut pe unii judecători”. Docili îi face și numirea condiționată de 5 ani în funcție, după care urmează evaluarea și ulterioara numire. Acestea îi face pe ei să fie obedienți, comozi, ascultători și de multe ori îi demotivează să exceleze, pentru că știu că există acest plafon care îi ține în suspans.

Ana Racu crede că ar trebui să existe criterii foarte clare, statuate în legislație, privind accederea în funcție și promovarea ulterioară, cu eliminarea plafonului de 5 ani care-i face pe judecători să fie obedienți și să nu-și dorească pe alocuri să exceleze. Totodată, ar trebui să fie scoase criteriile subiective de evaluare, care au fost pe parcursul anilor la îndemâna șefilor din justiție. Rolul acestora trebuie să rămână unul managerial, nu să fie implicați direct în evaluarea judecătoarelor.

De asemenea, ar trebui să funcționeze bine legislația cu privire la integritatea judecătorilor. „Nu-ți poți demonstra averea – pleacă, e simplu”, a adăugat ea. Pe de altă pare, se aud tot mai multe voci din justiție care își doresc, pe intern, asanarea sistemului de justiție. Masa critică a acestor oameni poate produce asanarea sistemului din interior, consideră Ana Racu.

În caz de detenție, declară membra Comitetului ONU împotriva Torturii, persoana poate și da și nu miza pe o justiție echitabilă. Din perspectiva prevederilor legale, nu există obstacole de acces la justiție. La capitolul calitate a actului de justiție, aici deja unele decizii luate de judecători pot nemulțumi. Potrivit BOP, populația are o foarte mică încredere în justiție, fapt regretabil, deoarece acest lucru indică percepții care există în societate și, pe de altă parte, demotivează judecătorii. Imaginea justiției ține și de efortul pe care-l fac magistrații în interacțiunea cu presa și cu publicul larg. Deseori e și vina directă a judecătorilor pentru faptul că există interpretări eronate sau se pune prea mare accent pe unele cauze, pentru că aceștia nu vin cu explicații clare asupra situației, a mai spus Ana Racu.

Interviul este realizat în cadrul proiectului Agenției de presă IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”. Ana Racu este expertă în drepturile omului și comunicare. A deținut mai multe funcții în cadrul sectorului asociativ, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Departamentul Instituțiilor Penitenciare. A reprezentat în perioada 2011-2013 Republica Moldova în cadrul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei. Actualmente este membru al Comitetului ONU împotriva torturii.