logo

Pentru a lupta efectiv împotriva corupției, cetățenii trebuie să denunțe cazurile, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-a-lupta-efectiv-impotriva-coruptiei-cetatenii-trebuie-sa-7967_1073094.html

Pentru a lupta efectiv împotriva corupției, cetățenii trebuie să fie activi și să denunțe actele de corupție organelor abilitate, adică Procuraturii Anticorupție. Îndemnul vine din partea avocatului Veaceslav Țurcan.

Într-o intervenție video, avocatul a spus că, dacă unei persoane i s-a cerut mită, aceasta trebuie să meargă la procuror, să ia bani marcați pe care să-i ducă celui care i-a cerut mită, așa încât acela să fie tras la răspundere.

 

Recomandarea avocatului vine inclusiv în contextul în care, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, veteranul războiului de la Nistru, Nicolae Besedovschi, s-a plâns că, de 15 ani, nu-și poate recupera autovehiculul care i-a fost blocat în vamă. Bărbatul spune că, în aprilie 2005, când aducea vehiculul din Uniunea Europeană, vameșii i-ar fi cerut mită pentru a-l lăsa să treacă, dar a refuzat să o ofere. De-a lungul anilor, a bătut pragul instanțelor de judecată și altor instituții de stat pentru a-și face dreptate, însă degeaba.

Potrivit avocatului Veaceslav Țurcan, în cazul veteranului sunt mai multe întrebări legate de respectarea termenelor și prevederilor din Codul de Procedură Civilă. „Poți să ai dreptate 100%, dar până la urmă vei pierde procesul numai din motivul că nu ți-ai organizat apărarea corect, nu ai respectat termenele”, a explicat avocatul.

Veaceslav Țurcan i-a recomandat lui Nicolae Besedovschi să ceară asistență juridică garantată de stat dacă familia acestuia nu-și permite să plătească un avocat.

Nu întotdeauna protestele ajută. Sunt necesare activități procesuale corecte, adică organizarea corectă a lucrului din punct de vedere juridic: pregătirea actelor, adunarea probelor, totul cu respectarea prevederilor din Codul de Procedură Civilă. Dacă nu se face dreptate în instanțele naționale, dosarul poate fi pregătit pentru a fi trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Conferința de presă cu tema: „Corupția de la Serviciul Vamal, susținută de Guvernul Republicii Moldova și protejată de sistemul judecătoresc timp de 15 ani” face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Partenerul proiectului este Uniunea Avocaților din Moldova. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.