logo

Pensionarii din Moldova nu cunosc despre modalitatea de calculare a pensiei


https://www.ipn.md/index.php/ro/pensionarii-din-moldova-nu-cunosc-despre-modalitatea-de-calculare-a-7967_1023343.html

În Moldova, pensionarul nu este informat oficial referitor la modul de calculare a pensiei, iar Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei nu dispune de o modalitate unică de calculare a indicatorilor pensiei, ceea ce nu oferă credibilitate datelor raportate. Acestea sunt câteva dintre concluziile Raportului de audit a performanţei sistemului de pensii din Republica Moldova, prezentat de Curtea de Conturi, transmite IPN.

Auditul arată că numărul mare de indicatori utilizaţi în formula de calcul a pensiei nu-i oferă solicitantului o claritate şi nici posibilitatea de a cunoaşte modul de calculare a pensiei. Totodată, raportorul a menționat că plăţile din contribuţiile sociale nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor legate de pensii. „Datoriile faţă de bugetul asigurărilor sociale constituie o problemă sensibilă. La 31 decembrie 2014, datoriile au constituit 1,1 miliarde de lei”, a menţionat raportorul Violeta Andrieş.

„Analiza echipei de audit, împreună cu alte analize în domeniu ne va permite să elaborăm o serie de ajustări a cadrului legislativ în vigoare. În raport se menţionează că legislaţia actuală este depăşită şi fragmentată şi acest lucru urmează a fi soluţionat în termen cât mai restrâns”, a menţionat ministrul muncii, Mircea Buga, ca reacţie la raportul Curţii.

Echipa de audit a efectuat verificări şi la Ministerului Afacerilor Interne, la Ministerului Apărării, unde a constatat deficienţe la capitolul funcționalităţii și eficienței procesului de stabilire a pensiilor militarilor. „La acordarea pensiilor militarilor nu există condiţii pentru vârsta de pensionare, comparativ cu alte categorii de cetăţeni. Totodată, s-a constatat că cele două instituţii nu verifică corectitudinea acordării pensiilor, ceea ce a determinat plata pensiilor în avans”, a menţionat Violeta Andrieş.

Totodată, auditul a constatat că este necesară instituirea unei singure instituții responsabile de stabilirea și achitarea pensiilor categoriilor menționate. Actualmente, Casa Națională de Asigurări Sociale deţine 97% din sistemul informaţional referitor la asigurările sociale, iar Ministerul Muncii recomandă preluarea acestor atribuții de la Ministerul Apărării și Ministerul Afacerilor Interne, prin ajustarea sistemului informațional CNAS în acest sens.

Auditul a constatat că în prezent, datele aferente sistemului de pensii nu sunt sistematizate pe ţară.  Totodată, auditul relevă că majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale este determinată şi de nerespectarea disciplinei bugetare privind achitarea contribuţiilor. În acest sens, a recomandat crearea unor mecanisme de evidenţă a companiilor care au restanţe la capitolul contribuţii sociale.

La ora actuală, în Republica Moldova sunt 691 de mii de pensionari, iar cheltuielile pentru pensii însumau la sfârşitul anului trecut 9,1 miliarde lei.