logo

Penitenciarul nr.13, înconjurat cu lanţuri improvizate


https://www.ipn.md/index.php/ro/penitenciarul-nr13-inconjurat-cu-lanturi-improvizate-7967_1006137.html

Penitenciarul nr.13 din capitală a fost înconjurat cu lanţuri improvizate. Peste 70 de oameni din diferite colţuri ale ţării au scandat mesaje împotriva torturii şi violenţei în penitenciar. Potrivit lor, după peretele penitenciarului, deţinuţii trăiesc în condiţii inumane şi sunt supuşi torturii, transmite IPN.

Cristina Pereteatcu, director executiv al Amnesty Internaţional Moldova, organizaţie nonguvernamentală care militează pentru drepturile omului şi care a organizat acţiunea, a spus că deţinuţii din acest penitenciar stau în condiţii deplorabile. „Acest penitenciar este o celulă a ruşinii. Nu ştiu cum oamenii rezistă acolo. Deţinuţii se plâng că au probleme grave de sănătate. Tuberculoza este întâlnită la fiecare al doilea deţinut din acest penitenciar, cu atât mai mult că celulele sunt supra aglomerate. Au acces să facă baie doar o dată în săptămână. Este inuman”, a spus Cristina Pereteatcu.

Un tânăr din raionul Ialoveni a spus că a auzit de la prieteni despre această acţiune şi s-a alăturat pentru că doreşte ca Republica Moldova să fie o ţară democratică, în care drepturile omului sunt respectate şi nu se tolerează cazurile de tortură. O femeie de 70 de de ani din raionul Glodeni a spus că participă la acţiune pentru că ştie despre cazuri concrete de tortură. „Sunt împotriva torturării oamenilor de aici. Să le dea condiţii mai bune de detenţie”, a reclamat femeia. O altă femeie din satul Merenii Noi a spus că susţine iniţiativele de sensibilizare a opiniei publice împotriva torturii, fenomen întâlnit tot mai des în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Susţinerea Victimelor Torturii. Acţiunile Amnesty Internaţional Moldova vor continua cu o adresare către Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei cu privire la finalizarea cât mai promptă, obiectivă şi echitabilă a dosarului privind maltratările din 7 aprilie 2009.

Solicitată de IPN să comenteze acuzaţiile manifestanţilor, şefa Direcţiei Relaţii Publice, Mass-Media şi Secretariat din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare al MAI, Ana Druţa, a negat că în penitenciar ar exista condiţii inumane de detenţie. Ea a spus că penitenciarul este asigurat cu minimul necesar prevăzut de legislaţie. De asemenea, a adăugat că este în proiect construcţia unui penitenciar nou, unde vor fi transferaţi deţinuţii din penitenciarul nr.13.

Potrivit datelor organizaţiei Amnesty International Moldova, Republica Moldova a fost vizată la CEDO în 62 de dosare pe cazuri de tortură şi tratamente inumane.