logo

Penitenciarul nr. 13, supraaglomerat și cu condiții anti-sanitare


https://www.ipn.md/index.php/ro/penitenciarul-nr-13-supraaglomerat-si-cu-conditii-anti-sanitare-7967_1081853.html

Penitenciarul nr.13 din Chișinău este supraaglomerat. În celule nu există ventilație, nici lumină naturală, iar pe tavane și în wc-uri este igrasie, în blocurile sanitare fiind și un miros pătrunzător. De asemenea, în celule sunt insecte parazitare, iar boxele de plimbare sunt amenajate neadecvat. Constatările aparțin angajaților Oficiului Avocatului Poporului, care au efectuat o vizită preventivă la instituția penitenciară, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Oficiului se precizează că, în momentul vizitei în instituție erau deținute 860 de persoane, pe un plafon de 570 de locuri. Printre persoanele deținute erau și 19 minori și 46 femei. Minorii erau plasați în celule diferite, fiind separați de adulți. Unii se aflau în celule, iar alții la ore tematice. Aceștia nu au pretins alegații de abuz din partea angajaților. „Aparent, se observă tendințe de asimilare a cultului criminalității informale de deținuții minori, fapt greu de persecutat într-o instituție penitenciară de tip izolator”, se precizează în comunicat.

Unele celule au fost renovate, în mare parte din contul deținuților, iar altele  sunt în reparație. Oficiul Avocatului Poporului cataloghează condițiile materiale de detenție ca fiind în continuare improprii.

O altă problemă identificată rămâne menținerea persoanelor în arest preventiv pe perioade îndelungate, începând de la 3 luni la 7 ani. Perioadele de detenție în instituție a minorilor sunt de la câteva zile la 6 luni, inclusiv în arest. Majoritatea au pretins tergiversarea îndelungată și intenționată a examinării cauzelor penale de procurori și instanțe. Tot aici, avocatul poporului reamintește organelor procuraturii și instanțelor de judecată să aplice cât mai des măsurile alternative detenției preventive.

„Detenția în izolatoarele de urmărire penală, în special în penitenciarul nr.13 nu reprezintă unica soluție demnă atât pentru persoană, cât și pentru bugetul public. Urmează de înțeles că insuficiența critică de spațiu pentru detenție este de natură să constrângă instituțiile penitenciare să găzduiască deținuții în condiții materiale necorespunzătoare”, se mai spune în comunicat.