PCRM indignat de poziţia României în relaţiile cu Republica Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/pcrm-indignat-de-pozitia-romaniei-in-relatiile-cu-republica-moldova-7965_980264.html
Partidul Comuniştilor (PCRM) îşi expmrimă nemulţumirea privind poziţia României în relaţiile cu Republica Moldova, notează Info-Prim Neo citând o declaraţie a formaţiunii de opoziţie difuzată presei în prima zi de vizită a Preşedintelul României Traian băsescu la Chişinău.
Potrivit Declaraţiei, în ultimii ani, în special în perioada de aflare în funcţia de Preşedinte al României a lui Traian Băsescu s-a prefigurat o degradare calitativă a relaţiilor interstatale dintre Republica Moldova şi România. „Conducerea de vârf a României de nenumărate ori într-o formă deschisă sau voalată dădea de înţeles că nu intenţionează să recunoască dreptul poporului nostru la autodeterminare, atribuind independenţei Republicii Moldova un caracter de fenomen temporar”.
În context, României i se incriminează refuzul de a semna cu Republica Moldova Tratatul cu privire la frontieră de stat şi Tratatului de Bază. „Această poziţie oficială a statului vecin este inexplicabilă din toate punctele de vedere - juridic, diplomatic, moral. O atare situaţie este în afara oricăror practici de cooperare interstatală a statelor membre ai Uniunii Europene”, consideră autorii Declaraţiei.
PCRM afirmă că Traina Băsescu a susţinut organizatorii, iniţiatorii şi participanţii evenimentelor tragice desfăşurate la Chişinău după alegerile din 5 aprilie 2009, calificând ceea ce se întâmpla drept o revoluţie. „După ce situaţia s-a stabilizat, iar puterea legitimă de atunci a preluat controlul asupra acesteia, Preşedintele României fără drept de apel a învinuit guvernarea de cele întâmplate, calificând-o drept provocare a autorităţilor”.
De asmenea, PCRM se arată deranjat de poziţia ministrului de externe al României, formulat la 22 ianuarie, prin care se anunţa că România refuză orice posibilitate de recunoaştere a identităţii şi limbii moldoveneşti. „În istoria statelor membre ale Uniunii Europene se întâmplă pentru prima dată când o ţară membră a UE refuză în mod categoric să ofere ţării vecine opţiunea de autodeterminare, de denumire a poporului şi limbii sale”.
PCRM îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură declaraţiile făcute de oficialii români şi le califică „nu doar ofensatoare pentru întreaga populaţie a Republicii Moldova, dar şi în calitate de precedent periculos care pune sub semnul întrebării relaţiile bilaterale între statele noastre, dar şi a securităţii regionale în general”.
„PCRM îşi exprimă încrederea, că în pofida poziţiei distructive a actualei conduceri a României, relaţiile dintre statele noastre şi popoarele frăţeşti se vor dezvolta în albia sentimentului de stimă reciprocă şi vor atinge spre final nivelul de relaţii corespunzător pentru două state europene, contemporane şi independente”, se spune în Declaraţia formaţiunii parlamentare de opoziţie din Republica Moldova.