PCRM contestă la Curtea Constituţională alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de spicher, UPDATE
https://www.ipn.md/index.php/ro/pcrm-contesta-la-curtea-constitutionala-alegerea-lui-mihai-ghimpu-in-7965_977467.html
{Adăugate par. 6,7 şi 8.}
Partidul Comuniştilor (PCRM) a depus marţi, 1 septembrie, o contestaţie la Curtea Constituţională (CC) în care invocă ilegalitatea alegerii liderului PL, Mihai Ghimpu, în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Comuniştii au cerut ca cererea să fie examinată în regim de urgenţă, transmite Info-Prim Neo.
Contestaţia a fost depusă de către juristul PCRM, Sergiu Sârbu şi deputaţii comunişti Vladimir Ţurcan şi Maria Postoico.
„Noi am sesizat CC şi am cerut examinarea conţinutului constituţional al hotărârii Parlamentului din 28 august. Considerăm că au fost încălcate un şir de articole din Regulamentul Parlamentului R. Moldova, dar şi din Constituţia ţării noastre”, a spus Sârbu.
Potrivit reprezentantului PCRM, CC poate examina contestaţia timp de 3 luni. „Reieşind din importanţa problemei invocate, am cerut examinarea acesteia în regim de urgenţă. Rămâne la discreţia curţii. Noi ne-am dori un rezultat până la 4 septembrie”, a mai spus Sârbu.
Potrivit acestuia, PCRM se va conforma oricărei decizii luate de CC, întrucât deciziile ei sunt irevocabile.
Mihai Ghimpu a fost numit spicher în şedinţa Parlamentului din 28 august, cu votul deputaţilor din Alianţa pentru Integrarea Europeană şi în lipsa parlamentarilor PCRM, care au părăsit sala imediat după alocuţiunea preşedintelui Curţii Constituţionale (CC) privind validarea alegerilor din 29 iulie.
Juristul Leonid Bujor, deputat AMN, a declarat într-o emisiune la Vocea Basarabiei că deciziile adoptate la 28 august de către majoritatea din legislativ sunt legale. Parlamentarul s-a arătat nedumerit de sesizarea PCRM la CC. „CC examinează doar actele cu caracter normativ, or, în cazul dat, este vorba de constituirea Parlamentului, un moment organizatoric şi o politică internă a Parlamentului. În Regulamentul Parlamentului nu este stipulată condiţia că Parlamentul îşi începe activitatea doar după constituirea fracţiunilor, o procedură formală de anunţare care sunt persoanele de contact din grupul politic care a acces în Parlament”, a spus Bujor.
Un alt jurist, Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele PLDM, a declarat în aceeaşi emisiune că ţara se află în criză profundă şi nu este timp de aşteptat pentru a depăşi această situaţie. Tănase susţine că ceea ce s-a întâmplat în Parlament la 28 august sunt acţiuni legale şi că „CC ar trebui să facă abstracţie de ceasurile primite cadou de la Voronin şi să acţioneze în strictă concordanţă cu legea”.