logo

PCCOCS a explicat de ce învinuitul Constantin Botnari a fost dat în căutare internațională


https://www.ipn.md/index.php/ro/pccocs-a-explicat-de-ce-invinuitul-constantin-botnari-a-7967_1087184.html

Constantin Botnari a fost citat ca învinuit la o ședință de judecată și i s-a aplicat măsura arestului preventiv, în lipsă. Deoarece nu s-a prezentat, a fost anunțat în căutare. El este cercetat penal de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) într-un dosar anunțat anterior, care vizează „depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice, comise în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice (ASP), la indicația cetățeanului Vladimir Plahotniuc, pentru ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul învinuitului Plahotniuc”, se arată într-un comunicat de presă al PCCOCS, citat de IPN.

În cadrul acestui dosar, învinuitul Constantin Botnari a fost citat pentru ca să participe la ședința de judecată de aplicare a arestului. Învinuitul a cerut amânarea ședinței, pentru ca să poată participa în persoană. În acest sens, avocații acestuia au depus o cerere, care a fost acceptată de instanța de judecată, în vederea asigurării drepturilor acestuia. „Luni, 17 ianuarie 2022, urmează să aibă loc ședința amânată la solicitarea acestuia”, precizează sursa citată.

O lună în urmă, PCCOCS anunța că a înaintat o nouă învinuire „în privința lui Vladimir Plahotniuc, într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice, comise în iunie 2019” și faptul că „a anunțat în căutare un deputat din legislatura a X-a, afiliat acestuia, cu solicitarea aplicării arestului” (fiind vorba de Constantin Botnari, n.r.). Aceștia erau învinuiți de complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice, în iunie 2019, în privința fostului director al ASP.

Actele de identitate au fost perfectate în lipsa solicitanților, prin contrafacerea cererilor acestora, fără semnătura lor și fără prelevarea amprentelor digitale sau captarea imaginilor fotografice ale persoanelor. Mai mult decât atât, actele de identitate le-au fost eliberate învinuiților în aceeași zi. Prin faptele comise, au fost încălcate un șir de acte și proceduri obligatorii pentru toți solicitanții. „Prin urmare, așa cum învinuiții se eschivează de oamenii legii, procurorii i-au anunțat în căutare, iar în privința apropiatului lui Vladimir Plahotniuc (Constantin Botnari, n.r.) a fost solicitată și aplicarea arestului, în lipsă”, menționa PCCOCS.

Într-o adresare video, Constantin Bornari a declarat recent că în 2019 a emigrat cu familia în Marea Britanie și califică drept „incorectă” darea sa în căutare prin Interpol, care „l-a uimit”. El a anunțat că a cerut prin avocații săi crearea unei comisii rogatorii, pentru a fi cercetat în Marea Britanie. Constantin Botnari a opiniat că „tot ce i se întâmplă este pus la cale de foștii săi oponenți politici, care astăzi sunt la guvernare”.