logo

Pavel Postica: Soluțiile depășirii situației de după nevalidarea alegerilor sunt în perfecționarea cadrului legal


https://www.ipn.md/index.php/ro/pavel-postica-solutiile-depasirii-situatiei-de-dupa-nevalidarea-alegerilor-sunt--7978_1043173.html

Soluțiile depășirii situației create după nevalidarea alegerilor în municipiul Chișinău trebuie găsite prin  perfecționarea cadrului legal, așa ca să fie excluse posibilitățile de interpretare a legislației cu rea-credință. Declarația a fost făcută de Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-Lex, făcută în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Soluții legislative și politice, interne și externe pentru situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău”, ediția a 92-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Directorul de programe consideră că legislația electorală actuală permite organizarea alegerilor relativ liber și corect, însă doar atunci când toți actorii implicați în procesul electoral dau dovadă de bună-credință. Or, cu regret, în scrutinul care a avut loc, o bună parte din actori au dat dovadă de rea-credință la interpretarea legislației și la aplicarea sancțiunilor, la emiterea anumitor hotărâri de către autoritățile de stat. De aceea, atunci când există o asemenea tendință, modificarea cadrului electoral este unica soluție care trebuie să fie luată.

Pavel Postică spune că niciodată nu și-ar fi imaginat că un judecător care trebuie să judece ar putea deveni parte a procesului, transformându-se din judecător în jucător, lucru care este inadmisibil. „Or, nu a fost nicio plângere de la niciun candidat cu privire la invalidarea alegerilor, autoritățile electorale au solicitat validarea alegerilor, nu au fost plângeri din partea alegătorilor cu privire la rezultatele scrutinului. Care a fost motivul pentru care sistemul judecătoresc s-a transformat din judecător în jucător în cadrul acestui proces?”, a conchis Pavel Postica.

El spune că la originea problemei și principalul responsabil de ceea ce s-a întâmplat este organul legislativ suprem – Parlamentul. „Noi avem o hotărâre a Curții Constituționale din 2016 care a obligat Parlamentul să facă ordine în legislația electorală, emițând în acest sens șase adrese. Cu regret, chiar dacă legislația specifică foarte clar că în termen de trei luni aceste adrese urmau a fi soluționate, o bună parte din ele sunt conectate direct la ceea ce s-a întâmplat în Chișinău, inclusiv soluționarea litigiilor electorale și transportarea organizată a alegătorilor sau agitația electorală în ziua alegerilor. Atunci, Curtea Constituțională a dictat care sunt unele probleme și că acestea urmează a fi rezolvate”, a menționat Pavel Postică.

El a mai specificat că sistemul judecătoresc a dat greș și că este mult mai grav ceea ce se întâmplă pentru că se pare că sistemul judecătoresc se avântă într-o direcție greșită pentru că se poate de vorbit despre un fenomen negativ – justiție selectivă. „Avem o problemă cu proporționalitatea aplicării pedepselor și aici Parlamentul trebuie să stabilească cine de fapt a fost sancționat: acel candidat care a fost ales și nu a ajuns în funcție sau alegătorii care au participat la scrutin”?, a continuat Pavel Postică. Îngrijorătoare, potrivit lui, este și soluția pronunțată de Comisia Electorală Centrală care a pus punct procesului electoral, pe când acesta trebuia continuat și finalizat până la alegerea primarului în funcție.

În altă ordine de idei, Pavel Postică consideră că politicienii nu se așază la masa de discuții pentru a găsi soluții comune la situația creată în urma invalidării alegerilor, deoarece majoritatea politicienilor care într-adevăr pot decide la moment în Republica Moldova se conduc după principiul „Dezbină și conduce!”. Adică politicienii creează premise pentru a oferi un spațiu de concurență acolo unde nu e necesar să fie concurență și dimpotrivă, pentru a evita concurența acolo, unde aceasta ar trebui să existe.

Dezbaterea „Soluții legislative și politice, interne și externe pentru situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.