logo

Pavel Postica despre votul prin poștă: să nu ne facem iluzii că numărul alegătorilor va fi foarte mare


https://www.ipn.md/index.php/ro/pavel-postica-despre-votul-prin-posta-sa-nu-ne-7965_1103130.html

Să nu ne facem iluzii că numărul alegătorilor care vor utiliza metoda votului prin corespondență va fi extrem de mare. O spune vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, potrivit căruia votul prin poștă este instituit pentru a le oferi cetățenilor moldoveni din Canada și SUA posibilitatea de a vota fără a parcurge mii de kilometric până la secția de votare. Vicepreședintele CEC spune că votul prin corespondență costă mai mult bugetul de stat decât participarea alegătorilor la scrutin cu prezența fizică, notează IPN.

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați PAS. Potrivit inițiativei legislative, în prima etapă, de votul prin poștă vor beneficia doar cetățenii Republicii Moldova din Canada și SUA.

„S-a luat în considerare mărimea acestor state, numărul redus de secții constituite anterior în aceste state, distanțele enorme dintre secțiile de votare și, cel mai important, în ambele state votul prin corespondență este pus în aplicare la scară largă. Votul prin corespondență este pus în aplicare cu succes în ambele state, cetățenii rezidenți ai acestor state au încredere în sistemul prin corespondență, lucru care poate contribui la sporirea nivelului de încredere și pentru votul prin corespondență în Republica Moldova. Nu trebuie să ne facem iluzii că va crește exponențial numărul de alegători care vor utiliza această metodă alternativă de vot”, a explicat vicepreședintele CEC, Pavel Postica, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit proiectului de lege, votul prin corespondență va fi exercitat anticipat, înainte de ziua alegerilor. Cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea votului prin poștă vor fi acoperite din bugetul de stat.

„Nu trebuie să ne facem iluzii că numărul va fi extraordinar de mare, în primul rând, pentru că nu este încredere sau posibil să nu fie încredere, inclusiv, din cauza discuțiilor critice. Trebuie să vedem în ce măsură este posibilă punerea în aplicare la scară largă a acestei metode alternative de vot, pentru că trebuie să recunoaștem să metoda respectivă este mai scumpă pentru stat decât metoda obișnuită. Alegătorul când vine la secția de votare cu troleibuzul, cu automobilul sau cu avionul, vine pe cont propriu, dar când vorbim de votul prin corespondență, corespondența respectivă este asigurată din contul statului”, a explicat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

Opoziția parlamentară a criticat decizia guvernării PAS de a institui votul prin corespondență, invocând tentative de fraudare a alegerilor. Potrivit deputaților opoziției, instituirea votului prin corespondență doar în Canada și SUA reprezintă o discriminare a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în alte state, iar după aprobare, legea va fi contestată la Curtea Constituțională.