logo

Pavel Filip pentru Atlantic Council: Trebuie să rămânem fideli cursului european


https://www.ipn.md/index.php/ro/pavel-filip-pentru-atlantic-council-trebuie-sa-ramanem-fideli-cursului-7965_1029631.html

Moldova nu şi-a atins pe deplin potenţialul în ceea ce priveşte consolidarea democratică, stabilitatea economică şi aspiraţiile internaţionale. În parte – din cauza problemelor interne şi din cauza influenţelor străine care nu au lucrat întotdeauna în favoarea ţării. Declaraţia aparţine premierului Pavel Filip. În cadrul unui interviu acordat prin email directorului executiv al Consiliului Atlantic, Ashish Kumar Sen, premierul moldovean a declarat că trebuie să rămânem fideli cursului pro-european, dar acesta necesită sprijin din partea societăţii, transmite IPN.

„Actualul guvern lucrează din greu pentru a prezenta oamenilor integrarea noastră în UE aşa cum este: un proces coerent, eficient, care ne va ajuta să obţinem stabilitate şi prosperitate în cadrul familiei europene. Sper ca viitorul preşedinte va înţelege pe deplin necesitatea de a menţine interesul Moldovei de aderare la UE pe o traiectorie lină şi stabilă. Acest guvern, mandatat până în 2018, va rămâne puternic pro-european”, a notat premierul.

Întrebat despre delapidările din sectorul bancar, Pavel Filip a menţionat că scandalul bancar a provocat una din cele mai acute crize politice şi economice cu care Republica Moldova s-a confruntat vreodată. În opinia sa, aceasta a fost o strategie care a zguduit încrederea ţării în guvern şi autorităţile responsabile pentru siguranţa sistemului bancar şi judiciar. Potrivit lui, Guvernul este determinat să cureţe ţara şi să restabilească încrederea prin măsuri concrete, mai ales prin reformarea sistemului bancar şi judiciar, şi astfel să readucă Moldova pe calea progresului.

„Adevărul este că noi am moştenit un automobil stricat, fără frâne, care se ducea la vale. În opt luni, de când am preluat conducerea guvernului, am reuşit să reparăm automobilul şi să-l readucem pe calea spre Europa. Acum suntem stabili din punct de vedere economic şi politic. Provocările nu lipsesc însă. În timp , mulţi sunt orientaţi negativ şi atacă progresele noastre fără a veni cu soluţii constructive de alternativă”, a mai spus oficialul moldovean.

Întrebat care ar fi influenţa Rusiei în Moldova. începând de la trupele armate din regiunea transnistriană până la propaganda din presă, şi ce măsuri întreprinde guvernarea în legătură cu această provocare, premierul a declarat că în legătură cu problema propagandei ruseşti, se lucrează la un nou Cod al audiovizualului. Potrivit lui, acesta are menirea să protejeze spaţiul mediatic moldovenesc şi să limiteze impactul influenţei acestui mod de informare.

„Pentru ca Moldova să continue să se dezvolte este importat ca cetăţenii noştri să aibă acces la conţinut autohton, liber de influenţe externe. Totodată, aş vrea să subliniez, de asemenea, şi nevoia de educaţie civică, iar în acest sens aştept cu nerăbdare să se lucreze în cadrul societăţii civile pentru a îmbunătăţi acest lucru”, a spus premierul.

În ceea ce priveşte problema transnistreană, premierul a spus că se lucrează cot la cot cu partenerii internaţionali pentru a găsi o soluţie viabilă.