logo

Patru politicieni moldoveni, respinși la frontiera română în 2024, G4Media.ro


https://www.ipn.md/index.php/ro/patru-politicieni-moldoveni-respinsi-la-frontiera-romana-in-2024-7965_1111621.html

Polițiștii de frontieră au refuzat, în 2024, intrarea în România a patru politicieni din Republica Moldova care, anterior, primiseră interdicții de acces în România pe câte 5 ani. E vorba despre Maxim Moroșan, Alexandru Beșchieru, Veaceslav Lupov și Igor Tuleanțev, scrie G4Media.ro, citată de IPN.

Potrivit sursei citate, cei patru au fost întorși de la graniță, ulterior au cerut instanțelor din Iași și București anularea acestor măsuri. În timpul proceselor intentate de trei din cei patru politicieni, Poliția de Frontieră a transmis că interdicțiile au fost dictate de Serviciul Român de Informații (SRI) și Ministerul Afacerilor Interne, pe motiv de „pericol pentru apărarea și securitatea națională”, respectiv pentru că „finanțează, pregătesc, sprijină în orice mod sau comit acte de terorism”. Multe informații din aceste cazuri sunt clasificate.

O sursă apropiată situației a declarat pentru G4Media.ro că trei reclamanți au primit interdicție după ce, în martie 2024, ar fi luat parte la organizarea unui protest sau ar fi intenționat să vină din Republica Moldova la București pentru a participa la manifestație. Șeful poliției din Republica Moldova a declarat atunci că la acest protest urmau să ia parte circa 200 de basarabeni, finanțați de fugarul pro-rus Ilan Șor și aflați în legătură cu partidul AUR. Reprezentanții acestei formațiuni politice au negat vehement această afirmație.

În acest moment, pe rolul instanțelor din Iași și București se află patru procese în care cetățeni din Republica Moldova au chemat la bară Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, solicitând anularea unor documente prin care, în 2024, le-a fost comunicat că li s-a interzis accesul în România prin unul dintre punctele de frontieră din estul României. Din fiecare dintre aceste procese reiese că Poliția de Frontieră este executantul unor măsuri de interdicție, luate anterior de alte instituții ale Statului Român: Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne.

Din informațiile G4Media.ro, care a consultat documente din dosarele instanțelor, în toate cele patru cazuri, cetățenii moldoveni au interdicția să intre în România pentru 5 ani, în unul din cazuri măsura intrând în vigoare în 2022, iar în celelalte – în 2024. Motivul invocat în primul caz este „pericol pentru apărarea și securitatea națională”, iar în alte două– „finanțează, pregătesc, sprijină în orice mod sau comit acte de terorism”.

Sursa citată mai scrie că Maxim Moroșan contestă la Curtea de Apel București decizia de interdicție de a intra în România între 2022 și 2027. Conform unor acte depuse la dosar, Moroșan a intenționat să treacă pe 9 aprilie 2024 prin punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, „dorind să ajungă în municipiul Iași, apoi în municipiul Reșița, respectiv municipiul Timișoara, în vederea participării la o serie de întâlniri cu caracter politic.”

Alexandru Beșchieru și Veaceslav Lupov au contestat în aceeași zi din octombrie 2024, la Tribunalul Iași, interdicțiile aflate pe numele lor.

Ambele dosare nu au stabilit un prim termen de judecată.

În dosarul său, Beșchieru a relatat că a dorit să intre în România pe 6 iulie 2024, prin punctul de trecere a frontierei Oancea, ca să meargă mai departe cu familia în Grecia, în vacanță.

La rândul său, în acțiunea depusă la Iași, Lupov a susținut că a vrut să facă același lucru pe 4 iulie 2024, prin același loc, pentru a se deplasa la un festival în Bulgaria.

Ambilor li s-a comunicat că pe numele lor există interdicție de intrare în țară, pe 5 ani, și au fost obligați să se întoarcă din drum.

Igor Tuleanțev a contestat la Curtea de Apel București actul prin care, pe 9 septembrie 2024, i-a fost refuzat accesul în România prin punctul de trecere Albița. Primul termen al procesului său este programat pe 26 februarie 2025.