logo

Patru persoane sunt reținute într-o anchetă privind acte de corupție. Percheziții desfășurate cu asistența Franței și FBI


https://www.ipn.md/index.php/ro/patru-persoane-sunt-retinute-intr-o-ancheta-privind-acte-7967_1104954.html

Patru persoane sunt reținute ca urmare a 33 de percheziții efectuate astăzi în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat la un briefing de presă că se investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice, inclusiv din Republica Moldova, iau mită pentru a face ca persoanele care fac obiectul „Notificărilor Roșii” INTERPOL să obțină azil sau statut de refugiat în țară. Presupusele sume plătite beneficiarilor acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA, transmite IPN.

INTERPOL a alertat autoritățile de drept din Franța, țara-gazdă a organizației, despre această schemă și cooperează cu ancheta comună.

Probele acumulate mai arată că o organizație criminală internațională, cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectate de comiterea de infracțiuni cibernetice, care au cauzat daune de milioane de dolari, au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul „Notificărilor Roșii” în schimbul plăților.

Potrivit Veronicăi Dragalin, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Moldovei în cadrul anchetei. În dimineața zilei de astăzi au fost efectuate  33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența procurorilor și asistenților francezi și FBI. În urma perchezițiilor au fost ridicate dispozitive digitale, obiecte și documente care urmează a fi examinate.

O „Notificare Roșie” emisă de Interpol este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Fiecare țară aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei „Notificări Roșii”.