logo

Patru activiști reținuți. Pregăteau dezordini în masă înainte de alegeri


https://www.ipn.md/index.php/ro/patru-activisti-retinuti-pregateau-dezordini-in-masa-inainte-de-8013_1108134.html

Patru activiști ai formațiunii lui Ilan Șor au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Aceștia, împreună cu alți membri ai unui grup criminal organizat, planificau acțiuni destabilizatoare în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie. Cu acest scop, peste 300 de persoane au mers regulat, din luna iunie și până în prezent, la instruiri speciale organizate în Federația Rusă. Despre activitatea grupurilor destabilizatoare și acțiunile de contracarare au comunicat, în cadrul unui briefing comun, șefii IGP, SIS și PCCOCS, transmite IPN.

Oamenii legii au efectuat 88 de percheziții în diferite localități din țară și, ca urmare a operațiunilor ample, cu participarea ofițerilor INI, SIS și a procurorilor PCCOCS, s-a stabilit că în mod sistematic mergeau la instruiri în Rusia, din iunie până în prezent, grupuri formate din 20 de persoane din Moldova. Participanții erau învățați cum să aplice tactici de dezbinare națională, de destabilizare a ordinii constituționale, de provocare a organelor de menținere a ordinii publice, tehnici de psihologie a maselor, cum să mânuiască arme și diverse obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale, a comunicat șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, deplasările grupurilor de tineri la Moscova erau finanțate sub paravanul ong-ului „EURASIA”, de către Ilan Șor. O parte din tineri au fost antrenați de instructori străini, conectați la entități asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma”, instituite de Evghenii Prigojin. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente avansate, în tabere de gherilă, desfășurate în Serbia, Bosnia și Herțegovina. Majoritatea exercițiilor s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie până la mijloc de octombrie.

Conform datelor colectate de Serviciul de Informații și Securitate, printre coordonatorii acestor acțiuni sunt cetățenii străini Konstantin Goloskokov și Mikhail Potepkin, ultimul fiind supus sancțiunilor internaționale. Potepkin este cunoscut pentru conexiunile sale cu Evghenii Prigojin și organizația rusă „FERMA”, implicată anul trecut în finanțarea și organizarea protestelor cu caracter destabilizator din Moldova. În prezent, Mikhail Potepkin este considerat responsabil de realizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial, în cadrul entității „AKSON”.

SIS a mai reușit să identifice 11 cetățeni străini, cu rol de instructori la taberele de pregătire din Serbia, Bosnia si Herțegovina.

Sume mari de bani și obiecte ridicate în timpul perchezițiilor vor fi anexate la dosarul penal, iar după ce se vor încheia investigațiile, acesta urmează să fie examinat de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Pe baza probelor acumulate și cercetate, procurorii vor determina căror persoane le vor fi formulate învinuirile pentru pregătirea organizării dezordinilor în masă.

Oamenii legii îi atenționează pe tinerii din țara noastră să nu se implice în acțiuni ilegale, erijate sub formă de proteste pașnice, pentru că acestea ar putea degenera în dezordini în masă, însoţite de violenţe printre paricipanți, pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, aplicarea armelor de foc, precum şi opunere de rezistenţă violentă sau armată față de reprezentanţii autorităţilor. Conform legii, pedeapsa în astfel de cazuri ajunge la opt ani de închisoare.

De menționat că șapte bărbați au fost condamnați într-un alt dosar penal similar, trimis recent în judecată de procurorii PCCOCS.