Patrimoniul cultural este elementul primordial de legătură între trecut și prezent, între generațiile vechi și cele noi. Tocmai această moștenire comună reprezintă temelia de bază pe care a fost construită Europa. Totodată, patrimoniul comun de pe ambele maluri ale Prutului este inseparabil de destinul european, pentru că el oglindește cel mai bine cine am fost, cine suntem și ce aspirăm să devenim. Declarația aparține ambasadorului României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și a fost făcută conferinței internaționale: „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, găzduită în perioada 25-26 aprilie de către Universitatea de Stat din Moldova, transmite IPN.
Prezent la evenimentul de inaugurare, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a declarat că astăzi Republica Moldova este redescoperită și admirată de țările europene cu care împărtășește aceleași valori și aspirații. Integrarea europeană este tocmai garanția protejării identității și a diversității, căci fiecare membru aduce valoare adăugată prin istoria sa, prin creația sa, prin oamenii săi. „Și știm bine că mai sunt voci care încearcă să ne spună cine suntem, fără să înțeleagă cine am fost și, cu siguranță, fără să fi înțeles vreodată ce vrem să devenim. Tocmai de aceea suntem responsabili cu toții să protejăm această moștenire prețioasă, dar fragilă – patrimoniul nostru cultural și destinul european comun”, a notat ambasadorul.
Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a menționat că astăzi se duce lupta între cele două lumi: lumea în care oamenii de aici au trăit, au crescut, o lume care aduce război după sine, regimuri totalitare, și lumea prosperă. Și oamenii de aici nu-și doresc să se întoarcă în acea lume. Oamenii de aici își doresc o lume care aduce prosperitate și în acest sens aportul României este unul constant. „Vorbim despre un patrimoniu comun și cred că azi este cazul să spunem: Mulțumim, România, pentru aportul constant în promovarea valorilor naționale și susținerea necondiționată a parcursului nostru european!”, a mai spus rectorul USM.
Rectorul Universității din București, Marian Preda, a precizat că acest eveniment, alături de altele, depășește cumva partea de analiză extrem de importantă, de analiză a istoriei comune, a moștenirii culturale, a patrimoniului comun. În opinai sa, ultimele evoluții din contextul politic, social din Republica Moldova, din România și din Europa au creat posibilitatea de integrare deplină a Republicii Moldova în ansamblul ei în spațiul economic, politic și cultural european. „În acest demers, noi, partea română, ne bucurăm pentru că se întregește ceva ce lipsea din spațiul cultural românesc. Și prin integrarea în Europa ne vom regăsi împreună, românii de dincolo și dincoace de Prut. Este o modalitate prin care cele două părți ale românității se vor regăsi și într-un element de identitate care nu trebuie ignorat, cel al structurilor politico-administrative prin integrarea în Uniunea Europeană. Procesul acesta a început demult, acum doar se accelerează”, a precizat Marian Preda.
Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, a declarat că diplomația culturală și diplomația științifică sunt o parte esențială a diplomației în general. „Prin intermediul acestei conferințe încercăm să punem în valoare patrimoniul cultural, științific comun, care este temelia poporului nostru. Și temelia viitorului nostru european, pentru că acolo ne dorim să ajungem, să ne reunim cu frații noștri în cadrul marii familii europene. Și oportunitatea aceasta este una cât se poate de tangibilă. Dacă până acum noi doar visam la integrare europeană, iată că acum lucrurile se întâmplă într-un ritm accelerat și speranța noastră și obiectivul nostru este ca până în 2030 să finalizăm procesul de negocieri. Este un termen realizabil, având asemenea prieteni, asemenea aliați, în primul rând România, care este principalul nostru avocat la Bruxelles și peste tot în lume”, a mai spus vicepremierul.
Sergiu Nistor, consilierul președintelui României, a declarat că acest eveniment vine o dată în plus să evidențieze fundația istorică, culturală și lingvistică ce stă la baza viitorului comun al Republicii Moldova și României în Uniunea Europeană. „Puține au fost momentele din istoria noastră în care am avut nu doar speranța, dar și perspectiva realistă a unui viitor în care românii să trăiască în libertate și în prosperitate. Este îndreptățită o privire obiectivă a acestui moment din istoria noastră și a procesului pe care îl parcurgem prin prisma analizei istorice și prin dialogul științific dintre marile universități ale capitalelor noastre”, a notat consilierul prezidențial.
Evenimentul este organizat de Universitatea de Stat din Moldova, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, sub înaltul patronaj al președintei Maia Sandu și al președintelui României, Klaus Iohannis. Conferința întrunește cercetători de pe ambele maluri ale Prutului pentru a discuta și analiza aspecte legate de istorie, artă, tradiții și alte domenii relevante pentru patrimoniul cultural comun și pentru evoluția europeană a ambelor state.