logo

Pași pentru un startup-up de succes, discutați pe platformă parlamentară


https://www.ipn.md/index.php/ro/pasi-pentru-un-startup-up-de-succes-discutati-pe-7966_1087849.html

Activitatea startup-urilor trebuie să fie reglementată clar în lege, pornind de la stipularea definiției acestei activități. Cei care inițiază startup-uri și cei care investesc în acestea ar trebui să beneficieze de o garanție din partea statului. În cadrul unor consultări publice organizate de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, Olga Melniciuc, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, a declarat că este o activitate riscantă, care poate eșua. Din aceste considerente, ar fi judicios ca un startup să fie înregistrat după 12 luni de activitate. Olga Melniciuc a menționat că este foarte ușor, chiar în câteva ore, să-ți înregistrezi o afacere, însă dacă ea eșuează, procedura de închidere este una anevoioasă, transmite IPN.

Antreprenoarea a vorbit și despre necesitatea de a elimina taxa de înregistrare pentru startup-uri. Pe partea de finanțare, investițiile private ar putea fi stimulate prin acordarea unei scutiri la impozitul pe venit investit într-un startup. De asemenea, Olga Melniciuc crede că este oportună crearea unui produs de garantare a investițiilor făcute de un investitor privat. Astfel, le va fi stimulat interesul investitorilor.

Dumitru Lungu, administrator a două companii, a precizat că există necesitatea să fie creat un ghișeu unic de stat pentru informare. O persoană care dorește să inițieze un startup să nu mai fie nevoie să înainteze zeci de demersuri către diferite instituții. În primul an de activitate, controalele efectuate la aceste afaceri ar trebui să fie mai degrabă cu titlu de informare, fără aplicarea sancțiunilor pentru neconformitățile admise. Inspectorii să vină recomandări pentru a înlătura deficiențele și pentru a sugera cum afacerea poate fi optimizată.

Dumitru Lungu a mai spus că ar fi foarte util ca pentru startup-uri să existe aplicații speciale, de exemplu un aparat de casă virtual. Or, azi dacă vrei o afacere mică trebuie să mergi să înregistrezi aparatul de casă, să achiți pentru mentenanța lui – câteva sute de lei pe lună, dar nu cunoști dacă afacerea va merge. La fel, ca și alți participanți la consultări, administratorul a punctat drept problemă inaccesibilitatea datelor care trebuie puse la dispoziție de către instituțiile de stat, așa cum este în multe alte state.

Roman Laduș, consultant economic în Consiliul Economic pe lângă prim-ministru, a punctat mai multe propuneri de intervenții. Printre acestea se numără evitarea sistării activității de către organelor de control și de drept, acordarea suportului din partea organelor constatatoare pentru conformare. Încă o propunere este crearea Oficiului avocatului antreprenorului, care să reprezinte intereselor persoanelor care se lansează în afaceri.