logo

PAS propune modificări la Constituție


https://www.ipn.md/index.php/ro/pas-propune-modificari-la-constitutie-8011_1082885.html

Nu e de ajuns ca odată cu alegerile parlamentare cetăţenii să alunge hoţii din funcţii de conducere, ci trebuie să li se facă dreptate oamenilor şi să fie construite instituţii care să nu mai permită hoţia, să-i pedepsească aspru pe cei care bagă mâna în banul public. O reformă veritabilă a justiţiei e vitală pentru a asigura o viaţă bună, pentru că nu poate fi posibilă mărirea pensiilor, salariilor, reparaţia drumurilor, şcolilor, grădiniţelor şi spitalelor atât timp cât banii pentru acestea merg spre hoţi. Sunt declaraţiile deputatului Sergiu Litvinenco, candidat la alegeri pe listele PAS. Candidatul spune că, exact în ziua când va avea loc ședinţa de constituire a noului parlament, PAS va depune la Curtea Constituțională  două proiecte de modificare a Constituţiei, care deja sunt elaborate şi aşteaptă avizul Curţii, transmite IPN.

La o conferință de presă, Sergiu Litvinenco a precizat că primul e un proiect care va simplifica mecanismele de confiscare a averilor funcţionarilor şi demnitarilor publici. Proiectul de lege propune ca, atât timp cât funcţionarii nu pot justifica averea, aceasta să le fie confiscată. Proiectul face mai uşoară confiscarea prin inversarea sarcinii probei. Adică, nu doar statul trebuie să demonstreze că provenienţa averii e justificată, legală, ci şi funcţionarul. Dacă nu o face, averea trebuie confiscată, averea reală, nu doar cea declarată.

Al doilea proiect de lege de modificare a Constituţiei ţine de limitarea imunităţii deputaţilor. Se propune introducerea în textul Constituţiei a unei prevederi de neaplicare a imunității parlamentare pentru aleșii poporului suspectați de spălare de bani, corupere pasivă, trafic de influenţă şi îmbogăţire ilicită.

După obţinerea avizului de la Curte, cele două proiecte vor fi depuse la Parlament. „Nu vom ezita să promovăm măsuri dure, de aceea, imediat după alegeri, vom începe să curățăm sistemul de justiţie, astfel ca să facem dreptate oamenilor”, a declarat candidatul PAS.