logo

Pas cu pas în Republica Moldova se instaurează cenzura, avocat Canal 5


https://www.ipn.md/index.php/ro/pas-cu-pas-in-republica-moldova-se-instaureaza-cenzura-7967_1103581.html

Avocata Natalia Bairam, care reprezintă interesele posturilor TV închise, inclusiv Canal 5, spune că, pas cu pas, în Republica Moldova se instaurează cenzura. Apărătoarea califică recenta decizie a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională ca fiind una abuzivă și ilegală. Ea a mai spus că urmează să fie parcurse toate căile în instanțele naționale pentru a face dreptate, iar dacă acest lucru nu va fi obținut, urmează și o adresare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Bairam a declarat că, deja doi ani, în Republica Moldova, oamenii au nenorocirea de a nu mai putea gândi și a se exprima liber. Potrivit ei, totul a început cu data de 16 decembrie 2022, când Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a suspenda licența a șase posturi TV. În opinia sa, această decizie nu a avut la bază vreun temei factologic sau juridic, iar explicațiile autorităților au stârnit doar indignare.

Apărătoarea susține că, așa cum într-un stat de drept constatarea unei abateri și încălcări se face în judecată, a fost depus un demers în acest sens. Însă, a urmat un ping-pong între instanțe, care tot își declinau competența, cu scopul de a tergiversa punerea pe rol a cauzei respective. Într-un final, au urmat numeroase ședințe, la care reprezentantul CSE nici nu s-a prezentat.

Natalia Bairam a menționat că, până la urmă, cu doar câteva zile până la încetarea stării de urgență, instanța de judecată a pronunțat decizia, stabilind că acțiunea lor este neîntemeiată. Potrivit ei, instanța nu a răspuns la argumentele reclamanților cu privire la lipsa competențelor CSE de a suspenda licențele. „Pe 30 octombrie, aceeași CSE mai emite un supliment la decizia anterioară și mai suspendă licența altor șase posturi TV. Același scenariu, același vid de argumente, aceeași încălcare de procedură. Iarăși acționăm în judecată și iarăși ping-pong între instanțe”, afirmă avocata.

Potrivit ei, pentru a continua practica de instaurare a cenzurii, cu doar câteva zile până la încetarea stării de urgență, Parlamentul a operat într-un mod netransparent modificări legislative, în urma căror a fost creat un consiliu, care are ca competență de bază verificarea prealabilă a investițiilor în domeniile strategice. Însă, deciziile consiliului cu privire la sistarea actelor permisive și anume a licențelor posturilor TV sunt ilegale. „Pe 27 decembrie 2023, imediat după ce au fost votate aceste modificări la lege, consiliul acest a reușit să sisteze 12 posturi TV și ulterior la 20 martie, un alt post TV – Canal 5 și un post de radio”, explică Natalia Bairam.

„Cele descrise mai sus începând cu starea de urgență și Comisia pentru Situații Excepționale, continuând cu aceste modificări la lege peste noapte, care să le permită cumva să intervină și să sisteze activitatea legală a companiilor și a jurnaliștilor reprezintă nu altceva decât un plan bine determinat, care are drept scop instaurarea cenzurii și interzicerea dreptului la libera exprimare, a pluralismului de idei și de opinii”, a notat avocata.

Potrivit ei, acțiunile de împiedicare intenționată a activității mass-media și a jurnaliștilor sau intimidare pentru critică reprezintă acțiuni care cad sub incidența Codului Penal și se pedepsesc ca atare. „Astăzi suntem mai deciși ca niciodată să pledăm pentru libertatea de exprimare, pentru dreptul persoanelor de a avea acces la informații și la pluralism de opinii. Vom parcurge toate căile naționale și vom ajunge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca să ni se facă dreptate”, a mai spus Natalia Bairam.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.