logo

PAS consideră că acordul de împrumut cu Rusia trebuie revăzut


https://www.ipn.md/index.php/ro/pas-considera-ca-acordul-de-imprumut-cu-rusia-trebuie-7965_1073013.html

Partidul Acțiune și Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc, aprobat astăzi de către Guvern, conține prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a țării pe termen lung, dar  și prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor țări.

Președinta partidului, Maia Sandu, spune că fracțiunea parlamentară PAS va solicita prezența ministrului afacerilor externe și integrării europene în Parlament pentru a da explicații cum a putut fi semnat un asemenea acord „în detrimentul Republicii Moldova”, transmite IPN.

Maia Sandu susține că cel mai mare pericol reiese din art.7, alin. 2 care stabilește că, dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate de către băncile rusești debitorilor moldoveni cu acordul părții Moldovei nu sunt rambursate la timp, partea rusă, conform prezentului acord, are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia.

Maia Sandu spune că această prevedere, de fapt, presupune că statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru debitori privați, pentru întreprinderi private sau companii private, iar statul, cetățenii, ulterior urmează să ramburseze această datorie, dacă debitorii nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești. Președinta PAS susține că, „prevederile vagi” ale acordului creează riscul ca autoritățile Republicii Moldova să elibereze garanții într-un mod netransparent și abuziv pentru că legea nu reglementează asemenea situații.

„Întrebările noastre sunt cine sunt acești debitori? Cine sunt acele companii moldovenești, debitori privați care pot să aibă deja credite luate de la băncile rusești sau care pot să ia credite în viitor și să facă datorii față de aceste bănci rusești? Ce au în general datoriile debitorilor privați cu datoria statului? Ce are acest împrumut al statului, pentru care statul semnează și pentru care statul garantează, ce are acest împrumut cu niște împrumuturi private? Ce se ascunde în spatele acestei prevederi? Sau asta e o modalitate prin care Igor Dodon încearcă să deschidă ușa pentru niște companii care lucrează pentru el?”, se întreabă Maia Sandu.

Natalia Gavrilița, fostă ministră a finanțelor, a remarcat că, dacă populația nu va fi atentă la prevederile „obscure” negociate de Guvern, cetățenii riscă să se îndatoreze pe mulți ani înainte. Ea a venit cu un apel către cetățeni și companiile private să înțeleagă că „riscăm să avem plăți din bugetul de stat ani de zile care să acopere acest împrumut, cât și datoria privată preluată de stat, în loc să orientăm banii contribuabililor pentru susținerea cetățenilor și companiilor locale”.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 21 aprilie, proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea unui împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranșe. Pentru acest împrumut, Republica Moldova se angajează să achite o dobândă de 2% anual.