logo

PAS cere demisia Guvernului pentru modul în care a gestionat domeniul transportului public


https://www.ipn.md/index.php/ro/pas-cere-demisia-guvernului-pentru-modul-in-care-a-7965_1070640.html

Partidul Acțiune și Solidaritate califică decizia Guvernului de a majora, în toiul sărbătorilor de iarnă, costul călătoriilor auto interurbane, fără consultări publice largi, fără a analiza alte opțiuni existente, drept o batjocură la adresa cetățenilor. „Cerem demisia Guvernului pentru modul în care a gestionat domeniul transportului public rutier între localități”, a declarat într-o conferință de presă președintele fracțiunii parlamentare a PAS, Igor Grosu, citat de IPN.

„Guvernul lui Dodon a făcut un „cadou” de Crăciun extrem de neplăcut cetățenilor Republicii Moldova și a crescut – atenție! – cu până la 45% prețurile la transportul rutier între localitățile din țară. Din păcate, oamenii vor continua să folosească un transport neperformant, periculos, primitiv, dar vor trebui să plătească mai mult pentru această”, a notat Igor Grosu.

Potrivit parlamentarului, „în timp ce Guvernul Sandu s-a împotrivit, Guvernul Chicu a luat decizia de a majora tarifele, lovind în cei mai săraci cetățeni ai Moldovei, cei care sunt nevoiți să meargă din sat în centrul raional pentru a face cumpărături, pentru a merge la medic sau pentru un loc de muncă”. „Mai mult, Guvernul a scumpit călătoriile interurbane fără a oferi celor mai săraci oameni vreo subvenție sau ajutor. Suntem fermi convinși că puteau fi găsite modalități prin care pensionarii și familiile numeroase să fie ajutați de Guvern, fie prin negocierea cu transportatorii a unor facilități, fie prin subvenționarea directă a călătoriilor acestora”, a mai spus Igor Grosu.

Deputatul PAS Petru Frunze a spus că restricțiile legate de programul curselor împiedică sectorul să se dezvolte, împiedică concurența, duce la concentrarea rutelor în mâinile câtorva transportatori care mențin artificial un preț ridicat, iar pasagerii nu se pot bucura de mai mult confort și de rute alternative. Există curse care sunt deservite zeci de ani de aceiași agenți economici, care nu au interes să investească în domeniu, menționează parlamentarul.

Fracțiunea PAS analizează opțiunea de a veni cu o inițiativă de a trece serviciile de transport al pasagerilor pe rute regulate din categoria celor scutite de TVA în categoria celor scutite de TVA cu drept de deducere. O altă propunere ține de eșalonarea taxei anuale pentru folosirea drumurilor proporțional în 12 luni pentru autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova și utilizate de către operatorii de transport rutier la prestarea serviciilor de transportare a pasagerilor pe rute regulate.