logo

Partidul ex-premierului Ion Chicu critică intențiile de lărgire a competențelor SIS


https://www.ipn.md/index.php/ro/partidul-ex-premierului-ion-chicu-critica-intentiile-de-largire-7965_1094272.html

Partidul condus de fostul premier Ion Chicu critică modificările legislative promovate de partidul de guvernare PAS prin care sunt lărgite competențele Serviciului de Informații și Securitate. Dacă aceste inițiative vor fi aprobate, Republica Moldova riscă să se transforme  într-un stat polițienesc, spun cei din Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldova.

Prin modificările legislative promovate, Serviciul de Informații și Securitate obține prerogativa de a urmări oamenii, de a interveni în viața lor privată, fără a avea acordul procurorilor și judecătorilor. Dacă proiectele de lege vor fi aprobate în formula actuală, șeful SIS va fi cel care va decide dacă o persoană poate fi urmărită în afara unui proces penal. Juriștii Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldova califică acțiunea drept o sfidare a Constituției și normelor de drept, transmite IPN.


„Tentative de a modifica legea SIS au fost mereu, dar guvernările anterioare au înțeles că a pune la dispoziția SIS instrumente nelimitate, fără a oferi și mecanisme de control, este un lucru care se va întoarce ca un bumerang mai devreme sau mai târziu, pentru că nimic nu e veșnic și din guvernant repede te transformi în simplu cetățean. Dreptul la viața privată nu este ceva inventat în Republica Moldova, este un drept fundamental, consacrat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Prin aceste legi se observă tendința de a elimina o serie de proceduri legale pe care în prezent organele de forță sunt obligate să le respecte, cu scopul de a-și simplifica activitatea fără a fi sancționate în instanță”, a comentat juristul PDCM, Victor Macovei.

Ex-premierul Ion Chicu califică extrem de periculoasă intenția guvernării de a oferi SIS prerogative nelimitate, menționând că astfel sunt sfidate normele statului de drept. „Asistăm la încercările PAS de a institui în Republica Moldova o dictatură, un stat polițienesc, unde noțiunile de viață privată, drepturi fundamentale ale omului nu costă nimic. Iar revenirea la experiența NKVD-ului când orice cetățean putea fi urmărit, filat, împușcat printr-o simplă semnătură a unui funcționar de stat delegat de un partid, înseamnă un singur lucru, noi nu construim democrația și statul de drept, ci instaurăm dictatura. Aceste legi, chiar dacă vor fi aprobate de această guvernare iresponsabilă, nu pot fi păstrate. Dacă vine o guvernare responsabilă, primul lucru pe care-l va face va fi anularea acestor legi”, a spus președintele PDCM, Ion Chicu.

În prezent, măsurile de investigație cum ar fi filarea, interceptarea, urmărirea vizuală, montarea dispozitivelor tehnice speciale pentru a urmări o anumită persoană, au loc doar în contextul unui dosar penal. Dacă legislația va fi modificată, SIS obține libertatea de a-și pune în aplicare tot arsenalul măsurilor speciale de investigații, fără mandat din partea judecătorului, la simpla bănuială rezonabilă că o persoană ar putea atenta la securitatea statului.