logo

Partidele politice - în febra campaniei electorale


https://www.ipn.md/index.php/ro/partidele-politice-in-febra-campaniei-electorale-8011_1081707.html

În timp ce unele partide politice și-au depus deja dosarele la CEC și așteaptă să fie înregistrate, oficial, în calitate de concurenți electorali, altele sunt în căutarea persoanelor care ar aduce plusvaloare echipei lor la alegerile din 11 iulie. Reprezentanții Platformei DA spun că mizează pe echipa din Parlament la alegeri, iar cei ai Partidului Schimbării spun că, deși sunt o formațiune nou-creată, participă la scrutin pentru a le oferi cetățenilor o alternativă , notează IPN.

Dacă va fi înregistrat în calitate de concurent electral, Partidul Acțiune și Solidaritate va fi al 5-lea pe buletinul de vot. Reprezentanții PAS spun că în această campanie nu vor aborda subiectul vectorului geopolitic, ci se vor axa pe problemele stringente cu care se confruntă oamenii.

„Noi mergem în această campanie nu pentru a face politică pentru Est sau Vest. Republica Moldova are alte probleme acum, sărăcia, pandemia, situația economică critică, migrația. Noi nu vrem să ducem acum discuția în direcția Vest sau Est, pentru noi este important să venim cu o listă de oameni care să poată rezolva problemele pe care le-am enunțat mai sus”, a spus secretarul general PAS, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În așteptarea verdictului Comisiei Electorale Centrale este și blocul electoral „Renato Usatîi”, care se va regăsi pe poziția a 3-a în buletinul de vot, dacă va fi înregistrat. Reprezentanții entității politice spun că au mers pe formula unui bloc electoral pentru a nu pierde voturi la acest scrutin.

„Noi am încercat să ne protejăm de partide-clonă. Avem situația din 2014 când regimul a creat o clonă a PCRM-ului care a fost aproape de a intra în Parlament. Pentru noi este important acum ca partidele-clone să nu ne ia niciun vot”, a spus reprezentantul blocului electoral „Renato Usatîi”, Ilian Cașu.

În pregătiri pentru a depune actele la CEC este și Platforma DA. Reprezentanții formațiunii spun că în această săptămână își vor face publică lista electorală.

„Ceea ce vrem noi să oferim electoratului este o echipă care a activat în Parlament și care acolo și-a onorat promisiunile. Principalul nostru atu este echipa din Parlament. Mai avem pe listă nume din partid și se va ține cont de rezultatele fiecărei organizații teritoriale în alegerile prezidențiale”, a spus secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță.

Partidul Schimbării, care a fost lansat oficial în martie 2021, spune că va participa la scrutinul din 11 iulie. „Noi lucrăm la formarea listei, avem grijă ca ea să fie reprezentativă. Chiar dacă suntem un partid tânăr, vom avea grijă ca reprezentanții noștri să acopere domeniile toate domeniile, vom avea și reprezentativitate teritorială. Echipa de decide cine va fi primul pe listă, eu nu am această ambiție”, a spus Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării.

În prezent, 6 entități politice au depus dosarele la CEC pentru a fi înregistrate în cursa electorală pentru scrutinul din 11 iulie. Potrivit legii, CEC are la dispoziție 7 zile pentru exminarea dosarelor, din momentul depunerii actelor.