logo

Partidele care negociază formarea majorităţii în CMC sunt acuzate că împart puterea


https://www.ipn.md/index.php/ro/partidele-care-negociaza-formarea-majoritatii-in-cmc-sunt-acuzate-ca-7967_1022281.html

Consilierii municipali din trei fracţiuni îşi acuză colegii care negociază crearea majorităţii în Consiliul municipal Chişinău că, de fapt, ar împărţi puterea. Şedinţa de astăzi a CMC, planificată pentru ora 10.00, a fost amânată după ora 20.00, când urmează a fi semnat acordul de creare a coaliţiei la nivel local, transmite IPN.

Ilian Caşu, liderul fracţiunii Partidului politic „Partidul Nostru”, a spus că este cel puţin lipsă de respect faptul că s-a anunţat şedinţă la 10.00, dar colegii din partidele  care se declară pro-europene nu s-au prezentat. „Cetăţenii au probleme, noi vrem să le discutăm, iar ei împart puterea”, a spus consilierul.

Vasilii Chirtoca, liderul consilierilor comunişti, a spus că nu susţine crearea unor alianţe la nivel de CMC, unde e nevoie nu de politicieni, ci de administratori care să rezolve problemele oralului şi ale locuitorilor. „În timp ce în municipiu se fac fărădelegi, ei împart puterea. Dar ştim că în această coaliţie sunt câteva persoane cărora le pasă de cetăţeni şi vom conlucra cu acestea”, a subliniat Vasilii Chirtoca.

Potrivit lui Ion Ceban, liderul socialiştilor în CMC, dacă formaţiunile care negociază crearea majorităţii ar fi cu adevărat pro-europene, ar fi oferit jurnaliştilor şansa să intre în sala de şedinţe şi să vadă ce se discută acolo. „Avem angajamente faţă de cetăţeni, iar ei îşi împart funcţiile. Principii şi valori la nivel local, exact ca şi la nivel general”, a persiflat Ion Ceban.

Acordul de constituire a alianţei majoritare în Consiliul municipal Chişinău va fi semnat deseară, 3 septembrie, la ora 20.00. Anunţul a fost făcut de primarul general, liberalul Dorin Chirtoacă. Potrivit edilului, rundele de negocieri între consilierii Partidului Liberal, Blocului electoral „Platforma Popular Europeană din Moldova – Iurie Leancă”,  Partidului Liberal Democrat şi Partidului Democrat dau rod, acordul fiind gata în proporţie de 99,9%.