logo

Partidele care au mers la Președinție susțin referendumul, dar nu în aceeași zi cu prezidențialele


https://www.ipn.md/index.php/ro/partidele-care-au-mers-la-presedintie-sustin-referendumul-dar-7965_1102596.html

Reprezentanții partidelor politice care au dat curs invitației șefei statului la consultări pe marginea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană susțin organizarea plebiscitului, dar majoritatea nu sunt de acord ca acesta să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. După consultări, aceștia au spus că scrutinul prezidențial este o competiție care va dispersa partidele, iar parcursul european trebuie să devină o idee națională. La consultări a fost invitat și liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că nu va merge pe motiv că președinta mai întâi anunță că vrea referendum, iar apoi invită la consultări. O opinie similară a exprimat și liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, ex-premierul Ion Chicu, transmite IPN.

Lidera fracțiunii parlamentare PAS, Doina Gherman, a declarat că Partidul Acțiune și Solidaritate susține organizarea unui referendum și, mai mult ca atât, Parlamentul este gata să inițieze procedurile juridice în acest sens. „Provocări sunt și evident că vor urma, dar noi credem că le putem transforma într-o oportunitate. Pentru că este această șansă, pe care noi toți ca lideri politici am putea să o valorificăm”, a declarat parlamentara.

Președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, primar al capitalei a remarcat că practic toți participanții la consultări au avut întrebări legate de ideea de a organiza referendumul concomitent cu alegerile prezidențiale. „S-a menționat că majoritatea statelor europene care sunt azi membre UE au desfășurat acest referendum exact după procedura de negocieri. Au fost și niște sugestii în acest sens, dar, din câte înțeleg, această decizie este luată. Personal am transmis că vom susține acest demers”, a precizat Ion Ceban.

Președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula a accentuat că PSDE nu se pronunță împotriva desfășurării unui referendum național prin care cetățenii să fie consultați cu privire la vectorul de dezvoltare a țării și susține ideea ca acest deziderat să fie consfințit în Constituție. Însă, formațiunea consideră că inițiativa președintei de a organiza acest plebiscit în toamna anului 2024, în aceeași zi cu prezidențialele, este inoportună și comportă riscuri majore.

Vasile Costiuc de la Partidul Democrația Acasă, a menționat că trebuie așteptată hotărârea Curții Constituționale, care a fost sesizată cu privire la desfășurarea referendumului. Potrivit lui, majoritatea participanților la consultări trag spre comunitatea europeană. În opinia sa, integrarea europeană poate avea loc mai rapid prin reunirea cu România.

Liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, consideră că există divergențe cu privire la stabilirea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. „Referendumul presupune o campanie de informare, iar alegerile prezidențiale presupun o campanie electorală în toată splendoarea. Alegerile prezidențiale sunt o competiției care, cu siguranță, ne va dezbina din punct de vedere politic, iar referendumul, din contra, este un exercițiu de efort comun, care trebuie să ne consolideze”, a opiniat Dragoș Galbur.

Președintele de onoare al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a menționat că atunci când se dorește un lucru nobil pentru cetățeni, nu contează când și cum îl faci. Potrivit lui, PL consideră că integrarea mai rapidă poate avea loc prin unirea cu România. În opinia sa, referendumul este deja bătut în cuie și mai corect ar fi fost ca aceste consultări să fie organizate până la anunțarea referendumului.

Reprezentanții blocului recent anunțat de către Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor și Partidul Schimbării au declarat că susțin integrarea europeană, care trebuie să fie o ideea națională, dar nu este clar de ce în aceeași zi referendumul și scrutinul prezidențial. Potrivit lor, urmează să se pronunțe Curtea Constituțională.