Partea transnistreană din CUC a acceptat să discute retragerea posturilor organelor de forţă din Zona de securitate
https://www.ipn.md/index.php/ro/partea-transnistreana-din-cuc-a-acceptat-sa-discute-retragerea-posturilor-organe-7965_969137.html
Delegaţia transnistreană din Comisia Unificată de Control (CUC) a acceptat să discute retragerea posturilor organelor de forţă din Zona de Securitate. Astfel, în şedinţa CUC de joi, 3 aprilie, delegaţiile au reuşit să depăşească impasul în această problemă şi să examineze şi alte chestiuni din ordinea de zi, transmite Info-Prim Neo, cu referire la co-preşedintele CUC din partea R. Moldova, Ion Solonenco.
Solonenco a declarat că la finalul unor dezbateri încordate, partea transnistreană a acceptat propunerea Chişinăului privind examinarea proiectului respectiv într-o şedinţă ulterioară. „Pentru noi este absolut evident că, în acest moment, delegaţia transnistreană nu este pregătită să negocieze retragerea posturilor deoarece aşteaptă în mod vădit o decizie politică în privinţa statutului Transnistriei. Reieşind din faptul că aceştia nu se încumetă să se pronunţe pe acest subiect din motivul pe care l-am enunţat, am propus desemnarea unui grup de lucru care să studieze în detaliu retragerea tuturor posturilor nesancţionate. Prin urmare, acest pas înseamnă că retragerea posturilor a fost menţinută pe ordinea de zi a CUC şi că există şanse să aibă sorţi de izbîndă în perspectivă”, a subliniat Solonenco. Totodată, problema privind retragerea posturilor de forţă, a precizat sursa citată, va fi abordată inevitabil şi în cazul reluării negocierilor politice în formatul 5+2, având în vedere că aceasta este legată de nerespectarea drepturilor omului în Zona de Securitate.
Deblocarea negocierilor a permis membrilor CUC să examineze şi alte chestiuni incluse pe ordinea de zi a şedinţei. Este vorba, în particular despre raportul Comandamentului Militar Unificat cu privire la situaţia din Zona de Securitate.
În acest context, comandantul militar superior din partea R. Moldova, colonel Victor Macrinschi, a informat că forţele militare transnistrene aflate în Zona de Securitate desfăşoară aplicaţii militare fără să înştiinţeze CUC. „Raportul nostru constată toate abaterile depistate în Zona de Securitate, iar acţiunile forţelor militare transnistrene nu reprezintă altceva decât o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor existente”, a accentuat Victor Macrinschi.
În cadrul şedinţei au fost operate şi câteva modificări de ordin organizatoric, inclusiv numirea unui reprezentant transnistrean în calitate de membru al CUC. Delegaţia moldovenească a votat candidatura propusă, dar a respins în schimb propunerea de numire a colonelului Valentin Izotov, care exercită în prezent funcţia de comandant militar superior din partea transnistreană, în funcţia de membru al CUC. „Rolul comandanţilor militari este să asigure activitatea pacificatorilor în Zona de Securitate. Aceştia se subordonează direct CUC şi, respectiv, nu au dreptul să devină membri CUC atâta timp cât deţin o funcţie care poate genera conflicte de interese”, a opinat Ion Solonenco.