Parlamentul va fi dizolvat atunci când PCRM va spune când votează modificarea art. 78, AIE
https://www.ipn.md/index.php/ro/parlamentul-va-fi-dizolvat-atunci-cand-pcrm-va-spune-cand-voteaza-modificarea-ar-7965_982416.html
Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat atunci când Partidul Comuniştilor (PCRM) va spune când votează modificarea art. 78 din Constituţie, care prevede modalitatea alegerii preşedintelui ţării, declară fruntaşi ai Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE). La rândul său, partidul de opoziţie, PCRM, afirmă că îşi va expune poziţia pe marginea acestei probleme doar după negocieri. Fruntaşii coaliţiiei de guvernământ şi ai opoziţiei au făcut declaraţii în acest context luni, 10 mai, la emisiunea „În Profunzime” de la PRO TV Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Dezbaterile au demonstrat încă o dată că guvernarea şi opoziţia interpretează diferit recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora procedura de alegere a şefului statului urmează să fie simplificată, inclusiv prin votarea în Parlament a modificărilor la art. 78 din Constituţie.
Prim-vicepreşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, Victor Osipov, spune că „diferenţa porneşte de la declaraţiile populiste şi acţiuniule reale ale PCRM”. Astfel, în timp ce deputatul comunist Grigore Petrenco declara că modificarea art. 78 va fi posibilă în baza unui consens, declaraţiile anterioare şi comportamentul practic sugerează că PCRM este dispus să discute modificarea art. 78 doar după dizolvarea parlamentului.
Preşedintele de onoare al Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, a spus că Comisia de la Veneţia a recomandat modificarea art. 78, dar nu a arătat cum. Diacov a spus că proiectul AIE de modificare a art. 78, prin care se propune alegerea directă a şefului statului de către popor, trebuia să fie şi pe placul comuniştilor. Reprezentanţii AIE au făcut trimitere la sondaje, care demonstrează această voinţă a cetăţenilor.
„Comisia de la Veneţia nu a recomandat aşa ceva, ne-a spus că simplificăm procedura, astfel noi propunem alegerea şefului statului în trei tururi. Noi suntem adepţii parlamentarismului, iar alegerea directă a preşedintelui înseamnă mai multe cheltuieli, timp, aceasta ar schimba şi forma de guvernământ”, a declarat Grigore Petrenco.
„AIE a pregătit o variantă de compromis în privinţa modificării art. 78, PCRM însă astfel se împotriveşte voinţei poporului, care vrea alegeri directe”, a spus Victor Osipov.
Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a fost de părere că un referendum care trebuia organizat mai devreme, demult soluţiona problema, pentru că era să fie cunoscută clar poziţia cetăţenilor. „Comuniştii îşi dau bine seama că prin vot direct nu au şanse. Pledează pentru calea votării prin parlament pentru că mai speră că poate trădează cineva, aşa cum s-a întâmplat în 2005, dar degeaba speraţi”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Potrivit participanţilor la emisiune, Comisia parlamentară specială pentru modificarea art. 78, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor, se va întruni în şedinţă pentru a găsi o soluţie după ce Curtea Constituţională a avizat pozitiv proiectele AIE şi al PCRM cu privire la modificarea art. 78.