logo

Parlamentul nu a susţinut moţiunea iniţiată de PCRM împotriva lui Vitalie Marinuţa


https://www.ipn.md/index.php/ro/parlamentul-nu-a-sustinut-motiunea-initiata-de-pcrm-impotriva-lui-vitalie-marinu-7965_1006448.html

Parlamentul nu a susţinut moţiunea simplă înaintată de fracţiunea PCRM împotriva ministrului apărării, Vitalie Marinuţa. Pentru moţiune au votat 37 de deputaţi comunişti şi cei din grupul Dodon, transmite IPN.

În cadrul audierilor din plenul Parlamentului, ministrul a declarat că din 2009 sectorul apărării a fost mereu reformat, au fost demarate multiple proiecte de parteneriat public-privat. Ministerul Apărării a semnat două contracte de comercializare a activelor forţelor armate în baza autorizaţiilor.

Cu referire la declaraţiile care au fost catalogate de PCRM ca fiind periculoase pentru relaţia cu Tiraspolul, ministrul a spus că cetăţenii trebuie să aibă încredere în forţele armate şi să înţeleagă că premise pentru declanşarea unui conflict pe segmentul transnistrean nu sunt, chiar dacă situaţia este problematică. „Noi, Republica Moldova, nu avem intenţii militare. Conflictul trebuie să fie soluţionat doar prin metode paşnice, diplomaţii să-şi facă lucrul”, a spus ministrul.

Răspunzând la întrebările deputaţilor PCRM cu referire la moartea recentă a unui militar al Armatei Naţionale, care a fost găsit strangulat în apropierea Bazei de instruire militară de la Bulboaca, ministrul a spus că familiei i s-a acordat sprijin la funeralii. Ministerul a negat că militarul ar fi fost maltratat, făcând referire în acest sens la expertizele medico-legale.

Pe parcursul audierii, deputaţii comunişti au acuzat ministrul de implicare în comercializarea armamentului, declaraţii periculoase şi de faptul că pe parcursul anilor de activitate 7 tineri militari au fost aduşi acasă de la armată în sicrie. „Oare aceasta nu este de ajuns că să vă prezentaţi demisia?”, a întrebat deputatul Grigore Petrenco. Deputatul comunist Artur Reşetnicov a declarat că Vitalie Marinuţa se ţine cu dinţii de fotoliul de ministru, distrugând vieţi omeneşti, aducând prejudiciul imaginii Republicii Moldova, şi aducând război pe Nistru.

O moţiune simplă este aprobată cu votul majorităţii şi exprima poziţia Parlamentului într-o anumită problemă, notează IPN.