Parlamentul a aprobat parametrii de bază ai bugetului de stat pe anul 2009
https://www.ipn.md/index.php/ro/parlamentul-a-aprobat-parametrii-de-baza-ai-bugetului-de-stat-pe-anul-2009-7966_972350.html
Parlamentul a aprobat joi, 30 octombrie, în prima şi a doua lectură, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2009, cu votul deputaţilor comunişti şi creştin-democraţi. Proiectul a fost criticat de reprezentanţii opoziţiei, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat pe anul 2009 pe toate componentele se estimează în sumă totală de 17,73 mlrd lei, în creştere cu 3 mlrd lei sau 21% faţă de suma aprobată pe 2008. Majorarea veniturilor se prognozează de la aplicarea taxei pe valoare adăugată, accizelor, taxelor rutiere, taxelor vamale, impozitului privat, taxei pentru revitalizarea viticulturii, defalcărilor de la profitul net al întreprinderilor de stat ş.a.
Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2009 sunt estimate în sumă de 18,3 mlrd lei (+23%). Cheltuielile curente vor creşte cu 19,6% şi vor constitui 14,4 mlrd lei, cu o pondere de 79,2% din suma totală a cheltuielilor bugetare. Cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de stat cu destinaţie generală vor constitui 1,18 mlrd lei, menţinerea ordinii publice, apărare şi securitate – 1,69 mlrd lei, cheltuieli de ordin social – 7,3 mrd lei, iar cele de ordin economic – 2,44 mlrd lei.
Deficitul de casă a bugetului de stat pe toate componentele se estimează în sumă de 573,8 mln lei. Deficitul va fi finanţat din împrumuturi pentru susţinerea bugetului, împrumuturi pentru proiecte finanţate din surse externe, vânzarea şi privatizarea patrimoniului public.
„Fracţiunea PCRM este interesată în adoptarea unei legi a bugetului, realizarea căreia să contribuie la atingerea obiectivelor trasate de guvernare, care în final să soldeze cu îmbunătăţirea nivelulului de trai în R. Moldova”, a declarat deputatul Partidului Comuniştilor Dumitru Prijmireanu. În opinia PCRM, bugetul preconizat „reflectă realităţile obiective ale R. Moldova”, fiind totodată, un buget „preponderent orientat social”.
Şi preşedintele fracţiunii Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD), Vlad Cubreacov, a dat aprecieri pozitive proiectului. „Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2009 se prezintă mult mai reuşit decât bugetele anterioare”, a declarat parlamentarul.
Pe de altă parte, deputatul Alianţei Moldova Noastră (AMN) Valeriu Cosarciuc
a relevat că „proiectul exprimă practica de fraudare a banilor publici, de şantajare a tuturor celor nesupuşi şi este destinat finanţării intenţiilor electorale ale PCRM”. AMN acuză Guvernul că îndeplineşte comenzi politice la distribuirea bugetului în detrimentul necesităţilor reale ale ţării.
Preşedintele fracţiunii Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, a menţionat că a sperat că Guvernul va aborda în acest an o nouă ideologie de formare a bugetului, îndreptată spre creşterea economică a ţării şi nu doar spre consum. „Consider că bugetul nu este echilibrat, partea de venituri este diminuată şi, ca în toţi aceşti ultimi ani, ne vom trezi cu sume importante care se cheltuiesc şi după aceea se legiferează de Parlament”, a mai spus Diacov.
Deputatul neafiliat Vlad Filat a evidenţiat necorelarea cadrului macroeconomic cu fenomenele şi tendinţele din economia mondială şi cea regională. „An de an se propune spre aprobare un proiect tehnic, care nu reflectă politici în domeniul agriculturii, învăţământului, ocrotirii sănătăţii, dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii etc. Nu se integrează organic în Strategia Naţională de Dezvoltare ca să constituie o verigă în evoluţia spre o economie de piaţă funcţională. Nu sunt preconizate măsuri pentru evitarea pericolelor ce vin din tendinţele din ultimul timp ale economiei mondiale”, a spus Filat.
Majoritatea parlamentară a respins propunerile AMN şi PD de a suplimenta capitolul venituri cu 1,35 mlrd lei şi, respectiv, 1,7 mlrd lei. Parametrii de structură a bugetului de stat pe anul 2009 urmează a fi examinat în lectura treia lectură, finală.