logo

Parlamentul a aprobat o modificare care ar putea duce la micşorarea tarifului la gaze


https://www.ipn.md/index.php/ro/parlamentul-a-aprobat-o-modificare-care-ar-putea-duce-la-micsorarea-tarifului-la-7966_1023813.html

Parlamentul a operat modificări la Legea cu privire la gazele naturale, eliminând o prevedere adoptată anul trecut. Potrivit iniţiatorului, modificarea ar putea să ducă la micşorarea tarifului la gazele naturale, transmite IPN.

Autorul iniţiativei, deputatului liberal-democrat Ştefan Creangă, a argumentat: faptul că noţiunea de „transport al gazelor naturale” fusese completată cu cuvintele „şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”, contravenea principiilor stabilite în Directiva UE cu privire piaţa internă de gaze naturale.

Autorul menţionează că după intrarea în vigoare a amendamentului din 2014, în Legea cu privire la gazele a apărut un conflict între norme. Mai mult, amendamentul nu respecta prevederile Tratatului de constituire a Comunităţii Energetice, prin care Republica Moldova s-a angajat să transpună şi să implementeze acquis-ul comunitar în domeniul electroenergetic, gaze naturale, mediu, concurenţă, regenerabile, eficienţa energetică, produse petroliere şi statistică.

Autorul mai spune că această modificare va duce la reducerea cu circa 5% a tarifului la gazele naturale care a fost majorat recent.