Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul Legii cu privire la Procuratură
https://www.ipn.md/index.php/ro/parlamentul-a-aprobat-in-prima-lectura-proiectul-legii-cu-privire-la-procuratura-7965_973102.html
Parlamentul a aprobat joi, 18 decembrie, în primă lectură, proiectul Legii cu privire la Procuratură. Proiectul, votat doar de deputaţii Partidului Comuniştilor (PCRM), a fost criticat de fracţiunea Alianţei Moldova Noastră (AMN), transmite Info-Prim Neo.
Procurorul general al R. Moldova, Valeriu Gurbulea, a declarat că proiectul a fost elaborat în scopul ajustării actelor legislative care reglementează activitatea Procuraturii la Planul de Acţiuni RM-UE.
Potrivit proiectului de lege, activitatea Procuraturii Generale (PG) va fi axată pe urmărirea penală şi susţinerea acuzării de stat. Urmează să fie create structuri de autoadministrare a corpului de procurori – Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Colegiul disciplinar şi Colegiul de calificare. În opinia lui Gurbulea, acestea vor consolida principiile de independenţă a corpului de procurori, dat fiind că o serie de atribuţii ale procurorului general, ce ţin de carieră şi sancţionarea disciplinară, vor fi atribuite unor organe colegiale.
CSP va fi constituit din 12 membri, procurorul general şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – membri din oficiu. Colegiile vor fi constituite din câte nouă membri: trei procurori de la PG şi şase de la procuraturile teritoriale şi de specialitate.
Deputatul AMN, Ion Pleşca, a declarat că că proiectul de lege conţine multe carenţe şi este departe de a însuma aspiraţiile europene ale R. Moldova. „Este un proiect cu trăsături clasice unui regim totalitar”, a spus parlamentarul. Potrivit lui, proiectul este prezentat cu o întârziere de 13 ani şi este propus doar pentru a îndeplini obligaţiunea asumată în faţa UE şi nu din dorinţa sinceră de a reforma sistemul Procuraturii.
Reforma ar trebui să înceapă cu modificarea Constituţiei, astfel încât să fie creat CSM bicameral, compus din Consiliul Suprem al Judecătorilor şi CSP, spune Pleşca „Proiectul, însă, propune ca şi pe viitor Procuratura să rămână o structură autonomă, în stilul vechi sovietic, reprezentând puterea statului, şi nu legea”, a adăugat deputatul.
Anatolie Zagorodnâi din PCRM a lăudat proiectul de lege. Potrivit lui, Guvernul a ales cea mai rezonabilă cale de a reforma sistemul Procuraturii, îmbinând armonios spiritul novator al reglementărilor propuse cu tradiţiile care caracterizează sistemul de drept al R. Moldova.
Proiectul urmează să fie examinat de Parlament în lectură finală săptămâna următoare. Preşedintele Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, a sugerat deputaţilor să nu să se grăbească şi să lase aprobarea legii în lectura a doua în seama următorului Parlament. „Această lege, foarte importantă, este aşteptată de 13 ani. Iar acum Parlamentul este pus în situaţia de a o adopta în două lecturi în decurs de 10 zile, un termen prea scurt având în vedere că şi Comisia de la Veneţia şi deputaţii au multe obiecţii”, a motivat Diacov.
Propunerea liderului PD a fost respinsă de majoritatea parlamentară.