Parlamentul a amânat adoptarea unei decizii privind Raportul comisiei care a anchetat evenimentele din 7 aprilie 2009
https://www.ipn.md/index.php/ro/parlamentul-a-amanat-adoptarea-unei-decizii-privind-raportul-comisiei-care-7965_982638.html
Parlamentul Republicii Moldova a amânat adoptarea unei hotărâri pe marginea Raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009. O parte din deputaţii din cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) au criticat activitatea comisiei, la care preşedintele acesteia, Vitalie Nagacevschi, a declarat supărat că din comisie au făcut parte reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor parlamentare şi că acesta nu a avut menirea să substituie rolul procuraturii, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit proiectului raportului, Procuraturii Generale i se solicită să prezinte în termen de 30 de zile în plenul parlamentului un raport amplu privind rezultatele investigării evenimentelor din aprilie 2009. Procuratura va mai trebui să verifice suplimentar sesizările despre fraudarea alegerilor din 5 aprilie şi să prezinte un raport public în acest sens. O altă solicitare este să verifice dacă a existat atac cibernetic asupra serverelor autorităţilor publice în zilele de 7 şi 8 aprilie şi să atragă la răspundere persoanele culpabile.
În acelaşi timp, ministerul de interne este obligat să facă publice materialele anchetelor de serviciu privind colaboratorii de poliţie implicaţi în acele evenimente. O altă cerinţă este să fie identificaţi provocatorii care au participat la distrugerea clădirilor parlamentului şi preşedinţiei, dar şi persoanele care au cauzat leziuni corporale poliţiştilor, şi să fie traşi la răspundere.
Consiliul Superior al Magistraturii urmează să verifice legalitatea acţiunilor fiecărui judecător în parte care a pronunţat verdicte în comisariatele de poliţie şi să verifice declaraţiile unor judecători, potrivit cărora, unii membri ai CSM au permis deplasarea acestora în comisariate.
Preşedintele comisiei date, deputatul Vitalie Nagacevschi, a spus că în această săptămână la Chişinău au sosit experţi europeni care vor avea întâlniri cu autorii raportului, dar şi cu reprezentanţii opoziţiei comuniste.
Deputatul PL, Corina Fusu, l-a întrebat pe Nagacevschi despre provocatorii din Piaţa Marii Adunări Naţionale. „De ce au fost identificate doar două persoane dintre provocatori, pe când există o mulţime de fotografii. De ce nu au fost traşi la răspundere poliţiştii care l-au omorât pe tânărul Valeriu Boboc?”, a întrebat Fusu. „Comisia nu poate trage la răspundere persoanele, de asta trebuie să se ocupe organele de urmărire penală”, a răspuns Vitalie Nagacevschi.
Fusu i-a mai cerut lui Nagacevschi opinia de ce lucrurile se mişcă greu atunci când este vorba despre lucrul ministerului de interne, procuraturii, serviciilor secrete, organelor de justiţie. „De aceea am şi stabilit nişte termene şi recomandări în raport, prin care să obligăm aceste instituţii să prezinte ce au depistat până acum. În caz contrar, vom reacţiona mai dur”, a spus Vitalie Nagacevschi.
Deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi, l-a întrebat pe preşedintele comisiei cum poate fi tras la răspundere ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care în acea perioadă şi-a depăşit atribuţiile constituţionale. Şi în acest caz Nagacevschi a făcut trimitere la procuratură.
Deputatul neafiliat Victor Stepaniuc, reprezentantul partidului „Moldova Unită”, a spus că această comisie nu s-a isprăvit cu investigarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor. „Aprecierile sunt subiective. Nici fosta guvernare, nici actuala nu a dorit să identifice provocatorii, circa 400 de persoane”, a spus Stepaniuc. Deputatul l-a mai întrebat de preşedintele comisiei cum au dispărut unele documente de la SIS. „Noi nu putem să verifică. Fosta conducere a SIS susţine că toate documentele au fost transmise la Procuratura Generală, înainte să fi distruse. De aceea, cerem răspunsul de la procuratură”, i-a spus Vitalie Nagacevschi.
Deputatul PDM, Dumitru Diacov, a criticat comisia pentru că nu a venit cu o poziţie politică foarte clară, aşa precum a făcut-o opoziţia comunistă. Diacov s-a arătat nemulţumit că este învinuită poliţia, iar „cele 2-3 persoane care au dat ordine şi care trebuie să fie pedepsite, nu au fost identificate”. Deputatul PL, Boris Vieru, i-a reproşat lui Vitalie Nagacevschi că au fost elemente certe de scenariu, dar nu au fost depistaţi regizorii.
„Comisia a adunat informaţia într-un document, iar decizia politică o va da parlamentul”, a spus Nagacevschi. Referindu-se la poziţia PCRM, deputatul a menţionat că poziţia comisiei parlamentare şi cea a comuniştilor nu coincide doar la capitolul „tentativei de lovitură de stat”, susţinută de PCRM şi respinsă de AIE. „În afară de aceasta, toate punctele din poziţia în scris a comuniştilor a fost copiată din raportul comisiei”, a dat asigurări preşedintele comisiei.
Comisia parlamentară de anchetă a fost constituită de parlament pe 20 octombrie 2009. Raportul comisiei a fost prezentat la 7 mai 2010.