Parlamentarii europeni recomandă mass-media şi societăţii civile din RM să denunţe corupţia la nivel înalt
https://www.ipn.md/index.php/ro/parlamentarii-europeni-recomanda-mass-media-si-societatii-civile-din-rm-sa-denun-7965_960113.html
Mass-media şi societatea civilă, într-o primă etapă în lupta cu corupţia, trebuie să aducă la cunoştinţă publicului larg cazurile de corupţie şi modalitatea prin care statul acoperă acest flagel. Aceasta este una din recomandările formulate de membrii delegaţiei Parlamentului European, în cadrul întâlnirii de miercuri, 28 iunie, cu reprezentanţii unor organizaţii non-guvernamentale din R. Moldova.
Vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care a participat la întâlnirea de miercuri, 28 iunie, a declarat pentru Info-Prim Neo că membrii delegaţiei, inclusiv reprezentanţi ai unor state din fostul bloc est-european, în special cei din Polonia, au cerut denunţarea cazurilor de corupţie care să şocheze opinia publică, dezbaterea lor în mass-media cu aducerea în instanţa de judecată, unde să fie traşi la răspundere şi complicii corupţiei, adică reprezentanţii statului.
Potrivit lui Chirtoacă, cea mai mare îngrijorare a delegaţiei PE este ridicată de problema corupţiei în RM, în special marea corupţie, adică cea din jurul Puterii. Parlamentarii europeni consideră că la etapa actuală este necesară, în special, demascarea corupţiei la nivel înalt, pentru a putea vorbi ulterior de diminuarea „micii corupţii”, la nivelul cetăţeanului de rând care, fie este obligat, fie nu are altă soluţie decât să dea mită funcţionarilor publici.
Chirtoacă a menţionat că membrii delegaţiei au fost interesaţi în ce măsură declaraţiile privind combaterea corupţiei se regăsesc în acţiunile propriu-zise ale Guvernării. Reprezentanţii ONG-urilor s-au arătat rezervaţi în acest context, fiind de părere că guvernarea nu are voinţă politică pentru aplicarea declaraţiilor şi a prevederilor legale.
Prezent la aceeaşi întâlnire, preşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor omului (LADOM), Paul Strutzescu, a comunicat pentru Info-Prim Neo că părţile la discuţie au fost unanime în ideea că tolerarea fenomenului corupţiei ar putea duce la compromiterea Planului de acţiuni R. Moldova-UE, cu consecinţe negative pentru întreaga societate. Delegaţii europeni şi-au exprimat susţinerea proceselor care au loc în RM privind combaterea corupţiei, a mai spus Strutzescu.
La întrevederea cu Marianne Mikko, preşedintele delegaţiei Uniunii Europene în Comitetul de cooperare interparlamentară RM-UE, au mai participat reprezentanţi ai Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, LADOM, Transparency International, Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Asociaţiei pentru Integrare Europeană şi Comitetului pentru Apărarea Demnităţii Umane şi Profesionale.