Părinţii plecaţi peste hotare sunt în vizorul Centrului pentru Drepturile Omului
https://www.ipn.md/index.php/ro/parintii-plecati-peste-hotare-sunt-in-vizorul-centrului-pentru-drepturile-7967_966256.html
Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova propune o serie de soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor cu părinţi plecaţi peste hotare. Acestea au fost făcute publice raportului instituţiei privind respectarea drepturilor omului pe anul 2006.
Raportul scoate în evidenţă necesitatea reglementării exprese a noţiunii de „copil rămas fără ocrotire părintească” şi implementarea unor reglementări asupra obligativităţii asigurării de către părinţi, pentru perioada plecării peste hotare, a unui reprezentant legal pentru copilul minor, cât şi adoptarea Legii cu privire la copilul în dificultate.
Autorii raportului propun operarea unor modificări şi completări în Codul cu privire la contravenţiile administrative, care ar stipula responsabilitatea părinţilor pentru neonorarea obligaţiunilor părinteşti de educaţie, instruire şi întreţinere a copilului. Este menţionat faptul că art. 48 din Constituţia R. Moldova, care stabileşte îndatoririle părinţilor, se încalcă şi în cazul în care doar unul dintre părinţi este plecat peste hotare, iar minorul rămâne în întreţinerea celuilalt.
În opinia directorilor instituţiilor de tip rezidenţial, consultaţi de avocaţii parlamentari, este binevenit ca părinţii plecaţi peste hotare, care îşi lasă copiii în şcolile-internat, să achite o taxă oficială în contul şcolii. Majoritatea părinţilor plecaţi peste hotare transmit sume băneşti rudelor şi vecinilor pentru o îngrijire suplimentară. Cu toate acestea, copiii se află practic la întreţinerea deplină a statului, de rând cu copiii orfani şi rămaşi fără îngrijire părintească.
În prezent, 785 de copii din instituţiile de tip rezidenţial au părinţii plecaţi peste hotare. În total, se estimează că în R. Moldova sunt peste 28 de mii de elevi cu părinţi plecaţi să muncească peste hotarele ţării.