logo

Păreri împărţite privind desemnarea cetăţenilor străini în conducerea instituţiilor statului


https://www.ipn.md/index.php/ro/pareri-impartite-privind-desemnarea-cetatenilor-straini-in-conducerea-institutii-7978_1017200.html

În timp ce unii experţi salută ideea de a desemna în conducerea unor instituţii ale statului persoane străine în scopul eradicării corupţiei, alţii o consideră o idee absurd fără sorţi de izbândă. Declaraţiile contradictorii au fost lansate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Expertul  IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, a spus că optează pentru o implicare mai mare a factorului extern. „Victoria partidelor din coaliţie n-a fost una curată. Eu cred că aceasta este unica şansă pentru ca în ţara noastră lucrurile să se normalizeze”, a argumentat expertul. Totodată, Corneliu Ciurea a sugerat organelor de drept să se abţină pe perioada negocierilor de la efectuarea unor acţiuni de rezonanţă în combaterea corupţiei. „Acum obiectivul principal este stabilizarea politică. Oamenii sunt îngrijoraţi, chiar isterizaţi de cum vor demara lucrurile mai departe. O acţiune eronată ar conduce la destabilizarea situaţiei. Să ne amintim cazul „Pădurea Domnească”, care aşa şi n-a mai fost finalizat, însă a aprofundat criza politică şi a condus la căderea guvernului”, a adăugat Ciurea.

Pe de altă parte, analistul politic Alexei Tulbure consideră că cei corupţi nu trebuie să acceadă la guvernare, iar factorul extern trebui să se implice în aceasta. „Funcţionari străini, să vină în Moldova, să-i ia pe ai noştri şi să-i trimită pe 7 ani undeva. Dacă vor invita cetăţeni străini, atunci trebui să explice cetăţenilor de ce fac acest lucru. Să recunoască că sunt corupţi. Dar nu cred că cei din coaliţie vor ceda funcţiile unor străini”, a spus analistul.

Invitatul permanent al emisiunii, analistul Igor Boţan, s-a arătat sceptic faţă de această idee. „Oamenii i-au ales, înseamnă că merită această guvernare. În primul rând, trebuie schimbată legislaţia, care să permită cetăţenilor străini ocuparea unor funcţii importante în stat, ori acestora să le fie acordată în regim de urgenţă cetăţenia Republicii Moldova. Dar şi aici trebuie de respectat cadrul legislativ. Pe de altă parte, aceşti străini trebuie să studieze legislaţia noastră, să vadă cum funcţionează sistemul. Mai există şi problema lingvistică. Astfel de lucruri nu se fac peste noapte”, a conchis Boţan.

Ideea de a desemna persoane străine în funcţii importante ale statului pentru a combate corupţia a fost lansată de către premierul în exerciţiu, Iurie Leancă.