logo

Parcările din Chișinău vor fi separate pe trei zone. Se propun tarife diferențiate și gratuități


https://www.ipn.md/index.php/ro/parcarile-din-chisinau-vor-fi-separate-pe-trei-zone-7967_1106331.html

Parcările din Chișinău urmează să fie separate în trei zone, prima va cuprinde zona centrală a capitalei. În funcție de zonă, se diferențiază tarifele pentru o oră de parcare. În prima zonă, care este și cea mai scumpă, vor fi aplicate și tarife progresive. Plățile pentru parcări urmează să fie aplicate în intervalul orelor 08.00 și 18.00, iar pe timp de seară, în week-end și în zilele libere, aceste parcări vor fi gratuite. De asemenea, va exista posibilitatea de a procura abonamente pe diverse perioade, pentru rezervarea anumitor locuri de parcare. Prevederile se conțin în proiectul Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău, supus miercuri consultărilor publice, transmite IPN.

Șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, a declarat că va fi examinată posibilitatea de a introduce controlul și aplicarea sancțiunilor pentru folosirea zonelor de parcare amenajate cu încălcarea regulilor stabilite de regulament. „Vom avea și o viziune cu privire la modul de amenajare și funcționare a parcărilor rezervate. Ne-am propus soluții pentru a satisface interesele celor care sunt în vizită sau care vor utiliza ocazional aceste locații de parcări pe teritoriul orașului. Nu în ultimul rând, vom veni cu soluții nemijlocit pentru mediul de afaceri, în zona oficiilor și a adreselor juridice, ținându-se cont de suprafața, numărul de angajați etc.”, a mai spus Vitalie Mihalache.

Asociația Comunităților Inteligente din Moldova a elaborat un studiu de oportunitate cu privire la implementarea sistemului de management al parcărilor auto din Chișinău. Directorul executiv al asociației, Alexandru Baltag, a declarat că se estimează că în total în Chișinău sunt circa 52 de mii de locuri de parcare, dintre care doar 21 de mii sunt parcări autorizate. Potrivit lui, la elaborarea proiectului de regulament s-a preluat practica din orașele București, Cluj și Brașov din România, unde există astfel de sisteme.

Zona 1 urmează să cuprindă zona Centru, zona 2 – străzile principale ale municipiului, iar zona 3 – alte străzi. Zonele de tarifare au fost stabilite în funcție de cererea existentă, în ordine descrescătoare, în sensul că cererea cea mai mare se regăsește în zona 1.

În proiect se propun tarife pe zone, și anume: zona 1 – 20 lei/oră, zona 2 – 15 lei/oră și zona 3 – 10 lei/oră. O altă variantă pentru zona 1, care are drept scop atât descurajarea deplasărilor cu vehiculul personal, respectiv parcarea, în zona centrală, cât și stimularea parcării pe termen scurt, ar fi acea a aplicării unui tarif progresiv: 15 lei pentru prima oră, 20 lei – a doua oră și 25 de lei – a treia oră.

De asemenea, sistemul permite introducerea de abonamente pe diverse perioade, pentru rezervarea anumitor locuri de parcare, în special în cazul parcărilor închise, dotate cu control al accesului. Tarifele propuse pentru aceste abonamente:

 Zona 1:

abonament parcare/parcaj - 7 zile – 560 lei;
abonament parcare/parcaj - 30 zile – 2400 lei;
abonament parcare/parcaj - 90 zile – 7200 lei;
abonament parcare/parcaj - 180 zile – 14400 lei
abonament parcare/parcaj - 365 zile – 28800 lei.

Zona 2:

abonament parcare/parcaj - 7 zile – 420 lei;
abonament parcare/parcaj - 30 zile – 1800 lei;
abonament parcare/parcaj - 90 zile – 5400 lei;
abonament parcare/parcaj - 180 zile – 10800 lei;
abonament parcare/parcaj - 365 zile – 21600 lei.

Zona 3:

abonament parcare/parcaj - 7 zile – 280 lei;
abonament parcare/parcaj - 30 zile – 1200 lei;
abonament parcare/parcaj - 90 zile – 3600 lei;
abonament parcare/parcaj - 180 zile – 7200 lei;
abonament parcare/parcaj - 365 zile – 14400 lei.

Persoana care a cumpărat abonamentul pentru zona 1, poate parca și în zona 2, și în zona 3. Abonamentul pentru zona 2, permite parcarea și în zona 3, iar cel din zona 3 va fi valabil doar pentru această zonă.