Până la ora 19.00, la alegerile locale generale au participat 40% din alegătorii înscriși în listele electorale, a menționat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, într-un briefing de presă, transmite IPN.
Localitatea cu cea mai înaltă prezență la vot este Pocrovca, din raionul Dondușeni, unde se atestă o rată de participare de peste 77%. Localitatea cu cea mai redusă prezență la vot este Chioselia Rusă din UTA Găgăuzia, unde la urne s-au prezentat puțin peste 5% dintre alegători.
În municipiul Chișinău până la ora 19.00 au votat peste 39% dintre alegători. În suburbiile municipiului Chișinău este o prezență generală de peste 41%, cei mai activi sunt alegătorii din satul Condrița, unde la alegeri au participat peste 51% din alegători, iar la polul opus se află comuna Bubuieci, cu o prezență la urne de sub 36%.
În municipiul Bălți rata de participare la alegeri este de 37%, iar la Comrat – 39%.
În nouă localități din țară se constată o prezență la urne de sub 25%, sub pragul de validare. Legea electorală prevede că acolo unde nu se întrunește condiția de participare la vot a o pătrime din numărul de persoane înscrise în listele electorale, alegerile urmează a fi declarate nevalabile, a precizat Angela Caraman.
Președinta CEC a mai spus că, odată cu închiderea secțiilor de votare, funcționarii electorali, în prezența observatorilor și reprezentanților concurențelor electorali, vor trece la numărarea buletinelor de vot și la totalizarea scrutinului.
Până la aceasta oră CEC a fost informat despre 220 de cazuri de încălcări sau incidente, dintre acestea 65 de cazuri țin de agitația electorală care este interzisă în ziua alegerilor, 4 cazuri – afișajul electoral neautorizat, 50 de cazuri – transportarea organizată a alegătorilor, 11 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, două cazuri sunt examinate prin prisma Codului de procedură penală și vizează împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau împiedicarea activității organului electoral.
La CEC pe parcursul zile de astăzi au fost depuse 11 sesizări și o contestație, în mare parte acestea se referă la acțiuni de agitație electorală în ziua alegerilor.
Alegătorii își pot exercita dreptul la vot până la ora 21.00. Totodată, Biroul electoral al secției de votare poate să decidă prelungirea cu cel mult 2 ore a timpului de votare pentru a permite tuturor alegătorilor care sunt la 21.00 în secția de votare ca să-și exercite dreptul electoral.