logo

Paiul din ochiul altuia și bârna din propriul ochi. Experții IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/paiul-din-ochiul-altuia-si-barna-din-propriul-ochi-expertii-ipn-7978_1045671.html

La 30 noiembrie 2019 a expirat mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a. În mod previzibil, liderii principalilor formațiuni parlamentare au început facerea bilanțului activității forului legislativ din perioada 2014-2018. Este foarte important să ascultăm cu atenție ceea ce declară liderii respectivi. Astfel, ne vom convinge că, de multe ori, bilanțul pe care îl fac politicienii nu este unul menit să reflecte adevărul, ci să servească drept trambulină pentru accederea în viitoarea componență a Parlamentului. Anume în acest sens, multe dintre declarațiile patetice pun în evidență ceea ce politicienii evită să spună, fie măcar și cu voce timidă. În acest sens, în cadrul emisiunii «Персональный акцент», de la postul Accent TV, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a făcut un șir de declarații care contrastează puternic cu profilul și șirul de fapte comise chiar de PSRM și liderii acestuia. Este vorba despre fapte concrete, de care liderii PSRM ar prefera să se uite, dar care se cer reamintite de dragul adevărului, pentru restabilirea bunului simț.

Caracterizând Parlamentul de legislatura a XX-a, liderul PSRM scoate în evidență specificul inedit al acestuia: ”Cea  mai mare realizare a acestui parlament este migrația deputaților în fracțiunea majoritară, deși poporul nu a votat pentru o asemenea compoziție a fracțiunii”. Afirmația respectivă este absolut corectă. Mai mult, afirmația respectivă poate fi dezvoltată pentru a face pe înțelesul oricui efectele acestei migrații. Într-adevăr, 2/3 din deputații Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și ¾ din deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și-au părăsit fracțiunile, alăturându-se fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM) pentru re-constituirea unei majorități parlamentare. Efectul acestei migrații este că Parlamentul de legislatura a XX-a, cu toate păcatele lui, și-a dus mandatul de patru ani până la sfârșit. Iar traseiștii politici, detestați de liderul PSRM, rămân doar cu justificarea că au pledat pentru stabilitatea politică din țară. Este acest lucru condamnabil?

Depinde de unghiul de vedere. Numai nu din cel al PSRM. Fiindcă anume așa au procedat la timpul lor liderii PSRM, cel formal – Zinaida Greceanîi, și cel informal – Igor Dodon. Este adevărat, în Parlamentul de legislatura a XIX-a. În Parlamentul de legislatura a XX-a, foștii colegi comuniști doar au replicat exemplul edificator al socialiștilor, la o scară și amploare mult mai mare. Dar cu același efect – salvarea stabilității politice. Sigur, compromisurile implică responsabilitate. Dar oare nu a fost compromisul PSRM bazat pe o responsabilitate asumată? Ba da, a fost. Salvarea de către liderii PSRM, la 16 martie 2012, a Alianței pentru Integrarea Europeană (AIE), care este actualmente acuzată că a creat condiții pentru furatul miliardului, a fost pe deplin asumată patetic de liderul formațiunii, Igor Dodon:  “Noi vom vota un președinte pentru stabilitate în Republica Moldova. Vom vota un președinte pentru că asta o dictează și situația socială, și rațiunea politică, și responsabilitatea fașă de interesele statului”.   

În acest context, prin prisma responsabilității asumate a liderilor PSRM, sună cumva straniu reproșul Zinaidei Greceanîi: ”Cu ce se mai laudă acest Parlament – în structura sa au intrat oameni, care au încercat să ascundă furtul miliardului din sistemul bancar al țării. Și primul politician care a vorbit în mod deschis despre această problemă, a fost, actualul Președinte al RM, Igor Dodon, încă pe atunci președintele PSRM. Actuala majoritate parlamentară a făcut totul pentru a schimba legea și pentru a-și proteja propriile interesele, ci nu interesele cetățenilor”. Oare în 2012, când salvau stabilitatea politică, liderii PSRM nu auziseră de atacul raider asupra sistemului bancar, din august – noiembrie 2011? Dar să fim îngăduitori și să admitem că nu auziseră, doar erau ocupați de pregătirea actului de traseism din 4 noiembrie 2011. Oricum, atunci când fac acuzații, liderii PSRM nu pot să nu știe că la devalizarea sistemului bancar, cei pe care i-au ajutat, de dragul stabilității politice, să se mențină la guvernare în 2012 au utilizat aceleași mecanisme pe care le-au folosit, la vremea lor, în privința INVESTPRIVATBANK premierul Greceanaîi și prim-vicepremierul Dodon. Sigur, proporțiile sunt incomparabile, dar contează exemplele bune de urmat.

Din cele menționate se poate concluziona că la sfârșit de mandat parlamentar și început de campanie electorală pentru un nou mandat, liderii PSRM observă paiul din ochiul fraților, dar nu văd bârna din propriul ochi. Evident, am putea zice ca așa procedează toți politicienii. Dar dacă am face-o, nu am avea dreptate, fiindcă nu toți politicienii se pretind a fi prieteni ai Ortodoxiei, ci doar cei din PSRM. 

Experții IPN