logo

Pacienții din Moldova mai au încă de așteptat digitalizarea completă a datelor medicale


https://www.ipn.md/index.php/ro/pacientii-din-moldova-mai-au-inca-de-asteptat-digitalizarea-7967_1107223.html

Deși autoritățile promit de mulți ani implementarea, pacienții nu au acces la o cartelă medicală electronică în care să fie centralizate toate rezultatele investigațiilor și recomandările medicilor. Abordată în cadrul unui eveniment dedicat marcării a două decenii de implementare a asigurării obligatorii de asistență medicală în Republica Moldova, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a răspuns reporterului IPN că există de mai mult timp un sistem informațional utilizat de către medicii de familie, însă acesta este departe de a fi perfect și necesită modernizare. Ministerul Sănătății aspiră la implementarea unui sistem informatic unificat, care să integreze toate instituțiile din domeniul sănătății, inclusiv spitalele, medicina primară, serviciile profilactice, sectorul medical privat. Cu toate acestea, lipsa resurselor financiare rămâne un obstacol major.

„Acum suntem la finalizarea strategiei sistemului informațional medical care o vom propune Guvernului pentru aprobare, ceea ce ne va putea deschide ușile spre o finanțare destul de bună, deoarece așa sisteme costă foarte mulți bani, ca într-adevăr să avem un sistem informațional  modern. Cele pe care le avem acum sunt vechi și ar trebui să renunțăm, dar pentru aceasta este nevoie de resurse foarte mariˮ, a declarat ministra.

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a spus că, din punctul său de vedere, este necesar ca autoritățile să se concentreze pe fortificarea procurării strategice de servicii medicale, pe acoperirea cu asigurări obligatorii de asistență medicală a întregii populații a Republicii Moldova. Este necesar să fie crescut gradul de echitate în ceea ce privește încasarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.  Un reprezentant al profesiei juridice trebuie să achite mai mult decât un asistent social sau un învățător, care are venituri mai mici, a exemplificat Ion Dodon.

Implementarea mecanismului de evaluare a tehnologiilor medicale, introducerea cardului european de sănătate, acoperirea financiară a asistenței medicale transfrontaliere, digitalizarea și transmiterea transfrontalieră a datelor – sunt alte priorități evidențiate de către directorul CNAM.


„Așa cum întreaga societate contribuie la bugetul gestionat de CNAM, trebuie să ne asigurăm că necesitățile fiecărui grup din societate sunt luate în calcul. Toți cei care contribuie trebuie să fie siguri că primesc înapoi la nevoie exact cât au contribuit și au nevoieˮ, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la eveniment.

Directorul regional al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, a spus că, de la introducerea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală în Moldova, proporția gospodăriilor care se confruntă cu cheltuieli catastrofale pentru sănătate s-a redus considerabil. Numărul persoanelor care plătesc direct din buzunar pentru asistență medicală a scăzut cu 40%.

Directorul Biroului de Cooperare al Elveției la Chișinău, Guido Beltrani, a remarcat că în ultimele două decenii implementarea asigurării obligatorii de asistență medicală a fost un pilon în dezvoltarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. Aceasta a contribuit semnificativ la bunăstarea și prosperitatea generală a țării, oferind acces la servicii de sănătate esențiale pentru milioane de cetățeni.

Dacă la început, în 2004, în sistemul asigurărilor medicale obligatorii era atrasă 65% din populație, astăzi s-a ajuns la peste 82%, precizează autoritățile.