logo

PACE infirmă declarațiile MAEIE


https://www.ipn.md/index.php/ro/pace-infirma-declaratiile-maeie-8011_1082814.html

Membrii Partidului Acasă Construim Europa (PACE) infirmă declarațiile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) precum că unul din cei trei membri ai PACE are interdicție de intrare în Federația Rusă și că acțiunile celor trei ar fi parte a unei provocări realizate premeditat, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, prim-vicepreședintele partidului Denis Roșca a declarat că, pe 2 iulie, PACE a înștiințat MAEIE și Ambasada RM în FR despre intenția celor trei membri de a se deplasa în Federația Rusă, dar nici Ambasada, nici Ministerul nu a spus că există vreo interdicție ca Gheorghe Cavcaliuc să intre în Federația Rusă. „Timp de două zile ei știau că președintele (PACE) se deplasa acolo, dar nu au înștiințat. Deci, este o minciună”, a spus Denis Roșca.

De asemenea, membrul PACE a infirmat faptul că grupul ar avea bilet retur pe data de 4 iulie, ora 22.50, adică în aceeași zi în care a plecat. Potrivit lui Denis Roșca, Gheorghe Cavcaliuc are bilet retur pe data de 5 iulie, ora 22.40. „Este o minciună grosolană publicată pe un site oficial al Republicii Moldova de instituții publice. Asta și vorbește despre faptul că este o înțelegere între un anumit partid de guvernare și anumite autorități ale statului”.

Denis Roșca mai spune că până acum nu se cunoaște nimic despre motivul „arestului”, și starea de sănătate a celor trei membri. În opinia sa, este o „comandă politică” a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Blocului electoral „Renato Usatîi”, „care merg în tandem pentru a bloca activitatea PACE”.

Valentina Geamănă, una din membrii PACE care s-au deplasat la Moscova, e declarat printr-un apel video că situația este în continuare incertă și că nu cunoaște în continuare nimic despre Gheorghe Cavcaliuc. Ea spune că de ei nu s-a apropiat nimeni de la ambasadă, iar angajații Aeroportului au motivat reținerea prin faptul că MAEIE nu i-au introdus în lista pasagerilor care intrau în Rusia pe motiv de lucru, în deplasare. Membra PACE crede că ceea ce se întâmplă cu ea și colegii ei este o comandă politică pentru a demoraliza echipa și a o scoate din campania electorală.

MAEIE a informat într-un comunicat de presă că cei trei membri ai Partidului Acasă Construim Europa (PACE) reținuți pe Aeroportul din Șeremetievo nu au respectat premeditat regulile de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Potrivit Ministerului, unul din cei trei cetățeni moldoveni (Gheorghe Cavcaliuc, Valentina Geamănă și Alexandru Cârpă), cunoscând faptul că are interdicție de intrare în Federația Rusă, a mers la Moscova deliberat, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Ministerul nu a precizat despre cine anume este vorba.