OSCE se pronunţă pentru existenţa R. Moldova în cadrul hotarelor recunoscute internaţional
https://www.ipn.md/index.php/ro/osce-se-pronunta-pentru-existenta-r-moldova-in-cadrul-hotarelor-recunoscute-inte-7965_962191.html
Poziţia OSCE în reglementarea conflictului transnitsrean este existenţa R. Moldova în cadrul hotarelor recunoscute internaţional, a declarat luni, 13 noiembrie, Betrand de Crombrugghe, şeful misiunii belgiene pe lângă OSCE, în urma unei vizite în R. Moldova.
Oficialul a menţionat că Transnistria trebuie să fie parte a R. Moldova, dar să-i fie acordată autonomie.
După ce ambasadorii OSCE au vizitat depozitul de armament de la Cobasna, sursa citată a calificat existenţa acestuia drept un pericol, deoarece se află în zona unde cândva a existat un conflict şi persistă pericolul ca muniţiile de aici să fie utilizate. OSCE a îndemnat Federaţia Rusă să-şi retragă armamentul din această zonă, a declarat Crombrugghe.
Oficialul OSCE a mai declarat că s-au făcut propuneri privind reluarea negocierilor în format „5+2”, dar şi privind modificarea mecanismului de pacificare. „Este nevoie şi de voinţa Transnistriei”, a spus el. Preşedinţia belgiană a OSCE este gata să întreprindă toate eforturile pentru reluarea negocierilor şi este posibil ca până la finele anului să aibă loc unele mişcări în acest sens, a spus diplomatul.
Ambasadorul susţine că populaţia din stânga Nistrului ar avea de câştigat şi ar avea mai multe oportunităţi dacă s-ar integra în R. Moldova. Totodată, guvernul de la Chişinău trebuie să aibă o politică bună, deschisă faşă de populaţia şi întreprinderile din regiunea de est, să ofere drepturi depline populaţiei din regiune.
Crombrugghe a mai spus că diplomaţii au remarcat progresele înregistrate de R. Moldova în ultimii 2 ani, dar sunt îngrijoraţi de asigurarea insuficientă a supremaţiei legii. El e de părere că R. Moldova are nevoie de asistenţă în domeniul educării alegătorilor, liberalizării mass-media, combaterii traficului de fiinţe umane etc.
Ambasadorii au apreciat această vizită drept oportună, permiţându-le să se familiarizeze, în ajunul reuniunii interministeriale a OSCE, cu situaţia din R. Moldova şi oferind o bază fertilă pentru atingerea progreselor în intervalul rămas de mandat al Preşedinţiei belgiene.
Un grup de peste 30 de şefi ai delegaţiilor din cadrul OSCE, incluzând ambasadori din partea Preşedinţiei belgiene în exerciţiu a OSCE, Preşedinţiei finlandeze a Uniunii Europene, Federaţiei Rusiei şi Statelor Unite ale Americii, au efectuat o vizită în R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. În cadrul acesteia ei au avut întrevederi cu oficiali de la Chişinău şi lideri nerecunoscuţi de la Tiraspol. Ultima vizită a ambasadorilor OSCE a avut loc în iunie 2004.